Ingyen nézhet magyar filmeket péntektől

A Nemzeti Filmintézet (NFI) nyolc évtized húsz magyar vígjátékát teszi ingyenesen elérhetővé online tíz napon át a Magyar Film Napja alkalmából április 30-án - adta hírül az NFI.
Domokos Erika, 2020. április 29. szerda, 12:15
Fotó: Filmalap

Április 30. a magyar film ünnepe 2018 óta, annak emlékére, hogy ezen a napon mutatták be az első magyar filmet, a Zsitkovszky Béla rendezésében készült A táncz című alkotást 1901-ben.

A filmnapi rendezvénysorozathoz tavaly már több mint száz saját szervezésű programmal - közös mozizás, beszélgetések, közönségtalálkozók, filmzene koncertek - csatlakoztak a résztvevők. Idén a járványhelyzetre való tekintettel az ünnepi mozizás digitálisan folytatódik - írta közleményében az NFI.

Húsz klasszikus vígjátékot, köztük a Hyppolit, a lakájt, a Meseautót, minden idők legnézettebb magyar filmjét a Mágnás Miskát, a Liliomfit, a Mici néni két életét, a Roncsfilmet, és A legényanyát is ingyenes elérhetővé teszik online április 30-tól május 10-ig. Felújítva és digitalizálva lesz látható a szocializmus szimbólumává vált A tanú, a 90-es évek egyik legnagyobb közönségsikere, a Csinibaba és a Moszkva tér című generációs kultfilm is.

A vígjátékok április 30-tól, péntektől tíz napon át a magyarfilmnapja.hu oldalon elérhetők.

HOZZÁSZÓLÁSOK