Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az eper mellett a görögdinnyével és a fehér paprikával is gyakran átverik a fogyasztókat - mondta az InfoRádiónak Csizmadia György gyümölcstermelő, a FruitVeB volt alelnöke az Infostart cikke szerint. A szakember azt követően nyilatkozott, hogy egy epertermelő szerint a piacon sokak szeme láttára csomagolják át a görög és spanyol epret "magyarrá".

"Helyi kis piacokon van olyan tapasztalat, hogy a kiskereskedő megveszi a nagybani piacon a például görög import epret, és nem írja rá, honnan van, pedig kötelező lenne" - folytatta a szakértő. A fő probléma ezzel, hogy sokszor olyan áru jön be külföldről, ami valamiért ott nem kerülhetett a polcokra. Az import sok esetben hordozza annak a kockázatát, hogy olyan növényvédő szerrel volt kezelve, ami a magyar ellenőrzéseken megbukna.

"A görögdinnyével az szokott lenni a helyzet, hogy Görögországban már szezon vége van, nálunk éppen indul, és ilyenkor az olcsó áru megjelenik Magyarországon" - mondta a szakember.

Nehézséget jelent a csalók lebuktatásában, hogy ha ellenőrzés van egy piacon, annak híre azonnal körbeér. - Rajtaütésszerű, kommandós jellegű ellenőrzésekkel lehetne visszaszorítani a csalást, ám erre nincs ember. A fogyasztó annyit tehet, hogy beleszagol az eperbe - ha annak frisseper-illata van, akkor az biztosan friss, magyar szedés.