Átalakítják a Magyar Honvédséget - ő az új vezető

A haderő helyzete folyamatosan javul - mondta Korom Ferenc a Magyar Honvédség parancsnokává történő kinevezése előtti meghallgatásán az Országgyűlés honvédelmi és rendészeti bizottságának szerdai ülésén. A honvédség a legnagyobb haderő-átalakításon és fejlesztésen megy keresztül, "érdemi" képességeket nyer vissza - véli a vezetőjelölt.
Domokos Erika, 2019. január 9. szerda, 20:03
Fotó: MTI Fotó - Kovács Tamás

A jelenlegi vezérkari főnök meghallgatásán azt mondta: elérkezett az ideje a Magyar Honvédség vezetésének és irányításának korszerűsítését szolgáló szervezeti átalakításoknak. Ennek nyomán a Honvédelmi Minisztérium (HM) és a Magyar Honvédség (MH) integrációja megszűnik, a Honvéd Vezérkar és az Összhaderőnemi Parancsnokság (ÖHP) egybeolvadásával megalakul a Magyar Honvédség Parancsnoksága. Ennek élén a parancsnok áll, akit kinevezése előtt a honvédelmi bizottságnak is meg kell hallgatnia - tudósított az MTI.

Korom Ferenc hangsúlyozta: amíg a HM és a Honvéd Vezérkar integráltan működött, nem különültek el egymástól egyértelműen a közigazgatási és a katonai stratégiai feladatok. Ezért is vált szükségessé a HM és az MH integrációjának megszüntetése, az önálló Magyar Honvédség Parancsnokságának létrehozása. Meggyőződése, azzal hogy új alapokra helyezik a honvédség vezetési és irányítási rendszerét, a hatáskörök vonatkozásában tiszta viszonyokat teremtenek a Magyar Honvédség vezetésében és irányításában.

Az MH parancsnoka önálló gazdálkodási jogkörrel fog rendelkezni. Szerinte ez a legegyértelműbb jele, garanciája annak, hogy a katonai szakmai érdekek minden esetben érvényesülni tudnak majd a haderőfejlesztésben. Nnemzeti érdekeket képviselő haderőt építenek, "csapatban, erős hittel", amely biztosítja Magyarország függetlenségét, területi épségét, határainak védelmét.

A haderőnek 2026-ra nem csupán a hagyományos, hanem a hibrid és a kiber hadviselésre kell felkészülni, valamint a tömegpusztító ballisztikus rakéták elterjedése miatti hatásokra is tudnia kell reagálni. a Zrínyi 2026 honvédelmi és haderőfejlesztési program kiemelt célja, hogy a Magyar Honvédség 2026 végére korszerű, a régió egyik meghatározó haderejévé váljon, amely biztosítja Magyarország és a magyar emberek biztonságát - mondta Korom Ferenc. Példaként említette a páncéltörő képesség fejlesztését.

Az önkéntes tartalékos rendszerről elmondta, 2018 novemberében a létszám elérte a nyolcezret, s már több mint 2500 területvédelmi tartalékos beosztást töltöttek fel.

A miniszter is elégedett

Egyértelműen látható, hogy elindult egy haderőfejlesztési program, amelynek keretében a honvédség egy 21. századi, erős, ütőképes, a térségben meghatározó haderejévé válhat - mondta Benkő Tibor honvédelmi miniszter az MTI szerint. Ez a "képesség" a katonák felkészültségén, kiképzettségén, a rendelkezésre álló haditechnikai eszközökön, az anyagi forrásokon, s a 21. századnak megfelelő irányítást és vezetést biztosító parancsnokságon múlik.

Demeter Márta, a bizottság LMP-s alelnöke a miniszterhez szólva bírálta a honvédség és Honvédelmi Minisztérium tájékoztatási gyakorlatát. Majd hosszasan sorolta kérdéseit többek között a honvédkórház helyzetéről, a honvédségi beszerzésekről. Majd a válaszok meghallgatása előtt előre jelezte, Korom Ferenc kinevezését nem fogja támogatni. Benkő Tibor a felvetésekre válaszolt, megjegyezte, hogy ha Demeter Márta "súlyos, szakmai hibákról" beszél, azt támassza is alá.

Kósa Lajos (Fidesz) felszólalásában azt mondta: tervezi, hogy a honvédségi beszerzésekről - akár kihelyezett - ülés keretében tájékozódjon a bizottság.

A jobbikos Varga-Damm Andrea számos kérdést tett fel. Rákérdezett arra is, hogy a vezérkar és Székesfehérváron működő ÖHP összevonásával hol fog működni a jövőben az új parancsnokság. Válaszában Korom Ferenc azt mondta jelenleg - bizonyos fejlesztések idejére - átmenetileg két telephelyen, Budapesten és Székesfehérváron dolgoznak. Ezt követően Székesfehérváron lesz a parancsnokság központja.

A bizottság a kormánypárti többség szavazatával támogatta Korom Ferenc a Magyar Honvédség parancsnokává történő kinevezését.

A bizottság ülése vitával kezdődött, miután Kósa Lajos a testület elnöke nem olvasta fel az ellenzéki képviselők napirend kiegészítési javaslatait, csak szavaztak arról. Ezért Vadai Ágnes, a testület DK-s alelnöke ügyrendi felszólalásában egy ellenőrző albizottság felállításáért szólalt fel. Elmondta, napirendi kiegészítései között az MTVA épületében történteket, Nikola Gruevszki volt macedón miniszterelnök ügyét, a honvédségi beszerzéseket, a budapesti Honvédkórház problémáit szerette volna tárgyalni. Vadai Ágnes azt javasolta, állítsák fel a honvédelmi bizottság ellenőrzési albizottságát, amelyben elsőként a "honvédségi használatúnak mondott", de ténylegesen Orbán Viktor miniszterelnök által használt repülőgép ügyét kell megtárgyalni. Az ügyrendi vita után Vadai Ágnes és a szocialista Harangozó Tamás, Korom Ferenc meghallgatásának kezdete előtt kivonultak az ülésről.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

drnemoda@yahoo.com, 2019.01.10 07:44

Csak rá kellene már kérdezni, hogy honnan várunk és milyen támadást, vagy kit akarunk mi magunk megtámadni és legyőzni ? Vagy melyik hadseregnek nyújtunk és milyen támogatást, kiegészítést, menzát, egészségügyi infrastruktúrát, kurvákat és egyéb katonai értelmiségieket ? Mert, ha ez világos, akkor kell szétválasztani az igazgatást a seregvezetéstől, a tudományt a gyakorlattól, a hadtörténelmet és térképészetet az oktatástól !
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Panzerkraftwagen_Drei, 2019.01.09 22:23

Orsós Viktor azt üzente,
Elfogyott a regimentje...

Ha ha ha
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Darabont1453, 2019.01.09 22:15

" Zrínyi 2026 honvédelmi és haderőfejlesztési program kiemelt célja, hogy a Magyar Honvédség 2026 végére korszerű, a régió egyik meghatározó haderejévé váljon, amely biztosítja Magyarország és a magyar emberek biztonságát - mondta Korom Ferenc. "


Nem inkább 2126-ra fog ez összejönni ? Vesznek 44 db. Leopard 2 harckocsit, meg néhány önjáró löveget és máris nagyhatalom leszünk ? Ezek a fegyverek tényleg nagyon modernek, de könyörgöm azért a számokat is nézni kellene, a csehek és a románok fényévekkel előttünk vannak a lengyelekről nem is beszélve...

Ettől még ugyanúgy a béka segge alatt vagyunk, csak pár centivel közelebb hozzá.

Korom Ferenc viszont alkalmasnak tűnik a feladathoz, mert handabandázni és a hatalmon lévők seggét nyalni már tudja. Rezsi Sziszi miniszterrel együtt veszedelmes párosnak látszanak...XDDDD
Lesz itt Magyar-Japán közös határ, csak egyenlőre a japcsik még messze vannak Záhonytól....XDDDDDD
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html