Fordulat történt: mínuszban az autók

Az autógyártás hanyatlása miatt 1,2 százalékkal csökkent a magyar ipar teljesítménye decemberben. 2019-et viszont bő 5 százalékos pluszban zárta az ágazat.
Csernátony Csaba, 2020. február 12. szerda, 09:29
Fotó: MTI Fotó

Tavaly decemberben 1,2 százalékkal esett vissza az ipari termelés, a munkanappal korrigált mutató szerint pedig 3,7 százalékos lett a mínusz - közölte a KSH megerősítve az előzetes adatokat.

A gyenge teljesítmény elsősorban az autószektor számlájára írható: a járműgyártás kibocsátása decemberben 10,4 százalékkal elmaradt az egy évvel korábbitól. Ez fordulatot jelent, az ágazat ugyanis 14 hónapos folyamatos növekedés után került mínuszba.  A számítógép, elektronikai, optikai termékek gyártása ugyanakkor 1,4 százalékkal, az élelmiszer, ital és dohánytermékek előállítása pedig 3,3 százalékos pluszt ért el decemberben.

A decemberi mínusz ellenére múlt évet pozitív eredménnyel zárta a magyar ipar. A ipari termelés 5,4 százalékkal nőtt, ez gyorsulást jelent, hiszen 2018-ban 3,5 százalékos volt a növekedés.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Mekelekke, 2020.02.12 16:00

Még el sem kezdődött az igazi mélyrepülés. Az igazi pánikra néhány hónap múlva kell számítani, amikorra teljesen beérik az értelmetlen CO2 EU szabály gyümölcse. De nem baj, az a lényeg, hogy akik megszavazták ezt az állatságot, azoknak másfélszeres áron is lesz pénzük új autóra. A többiek meg a durva drágulás miatt továbbra is a százéves füstölgő roncsokkal fognak közlehedni.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Fricibacsi3, 2020.02.12 10:35

A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html