Júliusban 8,1 százalékkal csökkent éves összevetésben az ipari termelés a nyers adatok szerint, a munkanaphatással korrigált számok alapján 7,7 százalékos volt a visszaesés - közölte az előzetes becslésben szereplő adatokkal megegyező részletes számok pénteken a Központi Statisztikai Hivatal.

A koronavírus-járvány negatív hatásaival magyarázható 7,7 százalékos visszaesés azonban javulást jelent a korábbi hónapokhoz képest. A vírus magyarországi megjelenése után ugyanis jelentősebb visszaesés volt a szektorban: márciusban ugyanis 10,1, áprilisban 36,8, májusban 27,7 százalékos visszaesés volt, ami júniusban 12,2 százalékos csökkenés követett.

  • A feldolgozóipari alágazatok többségében csökkent a termelés volumene.
  • A járműgyártásban 13,2 százalékos volt a visszaesés, ugyanakkor a számítógép, elektronikai, optikai termék gyártása 2,3 százalékkal nőtt.
  • Az élelmiszerek, italok és dohánytermékek esetében 0,3 százalékos csökkenést mért a KSH éves szinten.
Az év első hét hónapjában 12,1 százalékkal csökkent azz ipari termelés. Az összes értékesítés 63 százalékát adó külpiaci eladások volumene 12,6, míg a 37 százalékot képviselő hazai értékesítésé 7,8 százalékkal csökkent.