Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Idén júniusban az ipari termelés volumene 1,4 százalékkal elmaradt az egy évvel korábbitól, viszont ha a munkanaphatástól megtisztított adatokat nézzük, akkor a termelés 4,1 százalékkal nőtt. A jelentős eltérést a nyers adathoz képest az okozza, hogy 2019 júniusában kettővel kevesebb munkanap volt, mint 2018 júniusában - írja közleményében a statisztikai hivatal.

A csökkenéshez a feldolgozóipari alágak többsége - így a jármű-, élelmiszer-, dohányipar - hozzájárult. A már felsorolt legnagyobb súlyú ágazatokban lassult a növekedés üteme, míg a számítógép, elektronikai, optikai termék gyártása visszaesett.

A termelés az év első hat hónapjában 5,4 százalékkal nagyobb volt, mint az előző év azonos időszakában. De májushoz képest a hatodik hónapban a szezonálisan és munkanaptényezővel kiigazított ipari kibocsátás júniusban az előző hónaphoz viszonyítva 1,8 százalékkal csökkent.

Az ipari termelés Németországban is csökkent, ráadásul a vártnál jobban.

Az év első öt hónapjában 6,7 százalékkal nőtt az ipari termelés a múlt év azonos időszakával összevetve. Az összes értékesítés 63 százalékát adó külpiaci eladások volumene 7,2 százalékkal, a belföldi értékesítésé 6,9 százalékkal nőtt. Májusban az ipari termelés 8,7 százalékkal, két éve, 2017 májusa óta a legélénkebb ütemben nőtt az előző év azonos időszakához mérten. A feldolgozóipar termelése tavaly májushoz viszonyítva 8,7, az energiaipar kibocsátása (villamosenergia-, gáz-, gőzellátás, légkondicionálás) 10,4 százalékkal emelkedett, főként a tavaly májusinál 5,5 Celsius fokkal hűvösebb átlaghőmérséklet hatására. A feldolgozóipari termelés 30 százalékát képviselő járműgyártás kibocsátása 17,2 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbit. A közúti gépjármű gyártásának volumene 20,9, míg a közúti jármű-alkatrészek gyártása 12,9 százalékkal emelkedett.