Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Június 19-én az Európai Parlament elfogadott egy állásfoglalást, amiben elítélik a kínai kormányt az emberi jogok megsértése, Hongkong autonómiájának csorbítása és az ujgur kisebbség elnyomása miatt, és többek között felszólítják az EU-t, hogy ezekre térjen ki minden esetben, amikor Kínával tárgyal vagy szerződést köt. A kereskedelmi szerződésekre is érvényes ez - írja a 444.hu.

A portál szerint az állásfoglalást a Fidesz EP-képviselőinek a többsége is megszavazta, a szavazás jegyzőkönyve szerint Bocskor Andrea, Deutsch Tamás, Gál Kinga, Győri Enikő, Gyürk András, Hölvényi György, Járóka Lívia, Kósa Ádám, Tóth Edina és Trócsányi László is támogatta a döntést. Egyetlen magyar képviselő sem szavazott ellene, és egy sem tartózkodott.

Szél Bernadett független képviselő a fideszesek Kínát elítélő szavazatai nyomán megkérdezte az innovációs minisztert, hogy felmondják-e, illetve a határozat értelmében átalakítják-e a Budapest-Belgrád vasútvonal építéséről szóló Kínával kötött szerződést. A minisztériumi válasz szerint nem nyúlnak a szerződéshez.

A külügyminisztert is megkérdezte, hogy lesz-e hatása a fideszesek által is támogatott állásfoglalásnak a magyar kormány Kína-politikájára. Magyar Levente államtitkár erre csak annyit válaszolt: minden külpolitikai döntésnél kizárólag a magyar érdeket tartják szem előtt.