A magyar kormány kötelezettségszegési eljárást kezdeményezett Ausztria ellen

A magyar kormány Marianne Thyssen foglalkoztatásért és szociális ügyekért felelős uniós biztoshoz fordult, hogy indítson kötelezettségszegési eljárást Ausztria ellen az új osztrák családtámogatási szabályozás miatt - közölte Völner Pál, az Igazságügyi Minisztérium parlamenti államtitkára hétfőn az MTI-vel.
Domokos Erika, 2019. január 14. hétfő, 17:35
Fotó: Pixabay

Völner szerint ha ez nem történik meg, Magyarország kész az unió bíróságához fordulni, nyitottak a megegyezésre, de eddig erre nem került sor.

A magyar kormány elsődlegesnek tekinti a magyar munkavállalók érdekeit, ezért mindent megtesz, hogy ne érje jogsérelem a külföldön dolgozó magyarokat - mondta az államtitkár. Ausztria az országban járó családi pótléknak csak mintegy 56 százalékát fizeti ki az ott dolgozó magyar állampolgároknak, amennyiben gyermekeik nem Ausztriában, hanem Magyarországon élnek.

A magyar kormány január 7-én diplomáciai jegyzéket adott át az osztrák kormánynak, amelyben kifejtették, hogy a családi ellátásra, valamint a személyijövedelemadó-kedvezményre vonatkozó új előírások uniós szabályokba ütköznek - mondta az államtitkár. Nem történt intézkedés az ügyben, ezért fordultak Marianne Thyssenhez.

Január 1-jétől az Ausztriában munkát vállaló uniós polgárok nem Ausztriában élő gyermekei után a családi ellátás, valamint a személyijövedelemadó-kedvezmény összegét az osztrák hatóságok - a munkavállaló hazájában érvényes - árszínvonal alapján állapítják meg.

Hogy pontosan mennyivel csökkenti Ausztria a nem Ausztriában élő gyermekek utáni családi pótlékot, itt olvashat bővebben.

HOZZÁSZÓLÁSOK