Kész a további likviditásbővítésre a Magyar Nemzeti Bank (MNB), ami márciusi rendes kamatdöntő ülésén a feltételeken nem változtatott, azonban több új élénkítő intézkedést is bejelentett.

A járvány okozta kihívások kezelésében kiemelt fontosságú a szükséges mértékű likviditás biztosítása. A hatékony monetáris politikai transzmisszió megőrzése érdekében a monetáris tanács kész további likviditásbővítő intézkedéseket hozni - áll a testület közleményében.

A tanács a monetáris politika hatékonyságának javítása érdekében további, likviditásbővítő intézkedésekről is döntött.

Új, fix kamatozású fedezett hiteleszköz bevezetéséről született határozat 3, 6 és 12 hónapos, illetve 3 és 5 éves futamidőkön. A hitelt az MNB fix kamaton nyújtja korlátlan likviditás mellett. Emellett az MNB további döntésig a hazai partnerkörbe tartozó, tartalékköteles hitelintézeteknek felmentést ad a tartalékkötelezettség alól. A döntés azonnali hatályú, a kötelező tartalékra vonatkozó előírást a 2020. márciusi tartalékperiódustól kezdve már nem szükséges teljesíteni.

A legújabb, szintén ma megjelent inflációs jelentés sarokszámai alapján az MNB is számottevő visszaeséssel számol a gazdaságban, 2020-ra jelenleg az össztermék 2,0-3,0 százalékos bővülését kalkulálja. Decemberben ez az érték még 3,7 százalék volt, és a bizonytalanságot az is jól mutatja, hogy sávot határozott meg a jegybank, nem pedig egy konkrét értéket, ráadásul széles sávot.

Ehhez képest érdekesség, hogy a 2021-es prognózist viszont javítottak. Jelenleg akkorra 4,0-4,8 százalékos javulást várnak, decemberben 3,5 százalék volt az előrejelzés.

Az aktuális előrejelzés szerint a visszaesés okán az infláció éves szinten elmaradhat a 3 százalékos középtávú céltól, míg jövőre a horgonyhoz szabott plusz-mínusz 1 százalékos tűréssáv felső tartományába kerülhet.

Nagy Márton MNB alelnök 15:30-kor tart online sajtótájékoztatót az MNB Youtube oldalán, illetve a Napi.hu-n is követhetik az elhangzottakat.

A kamatdöntés előtt a forint 350 körüli szinteken kereskedett az euroval szemben, így reagált magára a bejelentésre az árfolyam.