Ennyi magyar munkahely köszönhető az EU exportjának

A magyarországi vállalatok Európai Unión (EU) kívüli országokba irányuló kivitelének értéke 2017-ben 26 milliárd euró volt, ez az export 517 ezer magyar munkahelyet tartott fenn - derült ki az Európai Bizottság (EB) kedden közzétett tanulmányából.
Szabó Zsuzsanna, 2018. november 27. kedd, 20:33
Fotó: Shutterstock

Az elemzés szerint ezen túlmenően 224 ezer magyar munkavállaló dolgozik olyan munkahelyeken, amelyek más uniós országok EU-n kívülre irányuló exporttevékenységéhez köthetők, így 741 ezer magyar dolgozó foglalkoztatása - vagyis minden hatodik munkahely - az unió exporttevékenységének köszönhető.

Az EU-n kívüli országokba irányuló export mind Európában, mind Európán kívül egyre nagyobb jelentőséggel bír a munkahelyteremtés szempontjából. A világ más részeire irányuló uniós export 36 millió munkahelyet tart fenn Európa-szerte, ami kétharmados növekedés 2000-hez képest.

A tanulmány kiemeli, hogy a világ más részeibe irányuló uniós export 2300 milliárd euró összegben hoz létre hozzáadott értéket az EU-ban. 2014-óta 3,5 millióval nőtt az exportnak köszönhetően létrejött munkahelyek száma. Az ezeken a munkahelyeken dolgozó munkavállalók a gazdaság többi részében foglalkoztatott munkavállalókhoz képest átlagosan 12 százalékkal magasabb fizetést vihetnek haza.

A közzétett adatok rámutatnak arra, hogy az export pozitív hatásai a világ más területeire is kiterjednek. Ez azért van így, mert az ellátási láncban árukat és szolgáltatásokat nyújtó cégek számára is haszonnal jár, amikor a végfelhasználó külföldön értékesíti a terméket. A világ többi részébe irányuló magyarországi kivitel például több mint 142 ezer munkahelyet működtet a többi uniós tagállamban - emelték ki.

A tanulmány arról is beszámolt, hogy a világ más országaiba irányuló uniós export csaknem 20 millió munkahelyet tart fenn az EU-n kívül. E munkahelyek száma több mint a kétszeresére nőtt 2000 óta - tették hozzá.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Panzerkraftwagen_Drei, 2018.11.27 21:54

A kurva anyátoknak hazudozzatok, brüsszeli mocskok. Fölszámoltátok exportpiacainkat, bezárattátok gyárainkat, ami működött azt szarér-hugyér fölvásároltátok a politikusoknak nevezett mutyielvtársaktól és most bangladesi fehérnéger éhbérért dolgoztatjátok azt, aki még nem menekült el ebből a kiárúsított, kifosztott mutyiországból. És még van pofátok hirdetni hogy a magyar kukorica az "Bonduell", az enyhén szellemi fogyatékos és kétes nemi identitású cigánycsicska Szijjártó meg a pofánkba röhögve mondja a kamerába hogy "a német autógyáraknak kedvező" a rabszolgatörvény. Alaposan rászedtek bennünket, ostoba birkákat, az EU-val is meg kilóra fölvásárolt csicskájukkal, a fidesszel is. Azt már csak én teszem hozzá hogy lett volna alternatíva, nálunk is, csak az ilyen visító hülye birka népnek nem is kell más mint birkanyírás és vágóhid, miközben visítva tapsol a boxos tolvaj vezérürünek. Tapsoljatok hát, századszor is rászedett, orsóscsicska hülye birka nép, egyétek meg amit főztetek!

Ha ha ha
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html