Szerdán kezdi meg működését az East West European Venture Capital Fund, amely zártkörű és piaci szabályok szerint működő tőkealapként Magyarországon és Portugáliában fog befektetni, és új korszakot nyit a két ország gazdasági kapcsolataiban. A kockázati tőkealap befektetői - többek között - az Eximbank Zrt., az OTP Bank Nyrt. és a Mol Nyrt. - jelentette be hétfőn Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter az MTI híre szerint.

A 20 millió euró (6 milliárd forint) méretűre tervezett alap a következő nyolc évben olyan növekedési potenciállal rendelkező magyar és portugál kis- és közepes vállalkozásokba fektet majd be, amelyek az üzleti és a kormányzati szektor digitális átalakítását segítik megoldásaikkal, fejlesztéseikkel.

Az alapkezelői feladatokat az Alpac Capital látja el, mely a portugál értékpapír-felügyelet által bejegyzett és szabályozott társaság, és Budapesten és Lisszabonban működtet irodát. (A jövőbe repítenék a magyar cégeket.)

A tőkealapot kezelő társaság segítséget nyújt a vállalkozóknak, hogy a nemzetközi piacokon sikereket érjenek el. A befektetők segítségével a startupok új, értékes kapcsolatokat tudnak építeni, illetve a vállalkozások üzletfejlesztési céljaik eléréséhez közvetlenül kapnak szakértői támogatást.

Az alap hozzájárul ahhoz, hogy a résztvevő vállalkozásokon keresztül szorosabbá váljon a két ország kapcsolatrendszere. A magyar kkv-k előnyt kovácsolhatnak Portugália ibériai, afrikai és dél-amerikai piacokhoz való hozzáféréséből, míg a portugál vállalkozások Magyarország közép- és kelet-európai, baltikumi és közép-ázsiai kapcsolataira építhetnek - írja az MTI.