Így juthattak ukránok és oroszok hamis magyar igazolványokhoz és útlevelekhez

Közel 200 valótlan tartalmú útlevelet és személyit állított ki egy okmányirodai ügyintéző nem uniós - köztük ukrán, orosz és azeri - állampolgároknak, ezért elsőfokon 5 év 10 hónap börtönre ítélték - közölte a Fővárosi Főügyészség.
Domokos Erika, 2020. október 14. szerda, 17:16
Fotó: Reuters - A kép illusztráció.

A kormányablakban dolgozó nő egy szervezett elkövetői csoport által szállított külföldieknek intézett valótlan tartalmú okmányokat; a nőre kiszabott büntetés súlyosítása érdekében az ügyészség fellebbez - írja a Fővárosi Főügyészség a közleményében.

Az ügyben egy ukrán férfit korábban már felfüggesztett börtönbüntetésre és kiutasításra ítéltek hivatalos személy által elkövetett közokirat-hamisítás bűntettére felbujtás miatt.

A XX. kerületi kormányablakban dolgozott a nő

A vádirat szerint egy 32 éves nő a Fővárosi Kormányhivatal XX. Kerületi Hivatalának kormányablakánál okmányirodai ügyintézői munkakörben dolgozott. Feladatai közé tartozott a személyazonosító igazolványok és az útlevelek kiadása, amely során, ha a kérelmező honosítási okiratot mutatott be, akkor egy "Képnézegető" alkalmazást kellett az ügyintézőnek igénybe vennie a személyazonosság ellenőrzése céljából. A nő azonban ezt az alkalmazást szándékosan nem vette igénybe a valótlan adatokat tartalmazó okmányok kiállításakor.

Az ügyintézővel kapcsolatba lépett egy szervezett elkövetői kör, és rábírta, hogy 2015 júniusa és 2016 decembere között 168, többek között ukrán, orosz, azeri, iráni, albán állampolgárságú személy részére valótlan tartalmú - a kérelmező személyek fényképével ellátott, azonban különböző, honosított magyar állampolgárságú személyek adatait tartalmazó - magyar magánútlevelet és személyazonosító igazolványt állítson ki. A vádlott - személyenként egy vagy két - összesen 198 darab valótlan tartalmú okmányt állított ki, és ezzel az Európai Unió tagállamának okmányaihoz juttatta a nem uniós polgárokat - írja Ibolya Tibor fővárosi főügyész a közleményben.

Embercsempészés miatt is felelősségre vonták

A Budapesti XX., XXI. és XXIII. Kerületi Ügyészség a nő ellen bűnszövetségben elkövetett embercsempészés bűntette, valamint 198 rendbeli hivatalos személy által elkövetett közokirat-hamisítás bűntette miatt nyújtott be vádiratot a kerületi bíróságra.

A bíróság a nőt - a váddal egyezően - bűnösnek mondta ki és 5 év 10 hónap börtönbüntetésre, valamint 6 év közügyektől eltiltásra ítélte. Az ítélet nem jogerős, a kerületi ügyészség súlyosításért fellebbez, mivel a cselekményeket a törvény öttől tizenöt évig terjedő szabadságvesztéssel rendeli büntetni. Az ítélet ellen a vádlott és védője is jogorvoslattal élt elsődlegesen felmentés, másodlagosan enyhítés érdekében - közölte az ügyészség.

Az ügyészség azért is fellebbezett, mert a bíróság a vádlottat nem helyezte letartóztatásba.

 

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

dakujeme, 2020.10.15 08:38

Rogántóni, rákosiviktor mély tömlöcben, a szomszédban kövérlaca. Ez a helyes jövőbe vezető út.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

V0LE, 2020.10.15 01:53

Gyenge kezdok, rogantoni tobb tizezer rendes utlevelet adott el penzert, akar bunozoknek is, csak a fideszes cegeknek fizessen. rogantoni nincs bortonben, elvezi a lopott milliardokat.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

mpapa, 2020.10.14 22:38

Elég olcsón megúszta a büntetést, pedig ez nem az egyszeri botlás kategóriája .
Amiről nem szól a cikk, hogy mennyivel fizették ki a hamis igazolványok kiállításáért.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Darabont1453, 2020.10.14 20:33

200 valótlan tartalmú útlevelet állított ki egy nő külföldieknek...ja egy ember....meg még jó pár...ja 200-at...meg még ki tudja mennyit.
És akkor ne beszéljünk 20.000 letelepedési kötvényt vásároló arab és közép-ázsiai figurákról. Pár hónapja nemzetközi körözés alatt álló orosz fegyverkereskedő maffiózót fogott el a szlovák rendőrség Kassán...magyar útlevéllel...és nem hamis útlevéllel.....
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html