Magyar adójavaslat került napirendre az Ecofin ülésén

Az Európai Bizottság általános fordított adózásról szóló javaslata is napirendre került az Ecofin pénteki ülésén Brüsszelben. Az eurózónán kívüli tagállamok pénzügyminiszterei Varga Mihály meghívására csütörtök este munkavacsorán vettek részt, ahol az egyik fő téma az internet forgalmi adójának csökkentése volt.
Napi.hu, 2017. január 27. péntek, 13:20
Fotó: MTI/EPA

Azaz Európai Bizottság pénzügyminisztereinek tanácsának az  Ecofin tanácsülése előtt, csütörtök este Magyarország adta a nem az eurózónába tartozó tagállamok pénzügyminisztereinek informális vacsoráját. Az eseményen kiemelt szerepet kaptak az adózási témák. Az áfacsalás elleni küzdelem aktuális helyzete mellett Varga Mihály ismertette hazánk javaslatát a digitális vállalkozások adóztatásáról és az internet forgalmi adójának csökkentéséről. Több tagállam képviselője pozitívan fogadta a magyar kezdeményezést, hogy az alacsonyabb adótehernek köszönhetően legyen könnyebben hozzáférhető az internet. A megbeszélésen a Brexit lehetséges forgatókönyveit és ezek várható hatásait is megvitatták a miniszterek.

Az Ecofin pénteki ülésén az Európai Bizottság ismertette decemberi javaslatát az általános fordított adózás ideiglenes alkalmazhatóságáról. A tervezet szerint a jövőben a tagállamok kérhetnék, hogy 10 ezer euró feletti ügyleteknél minden vállalkozó fordítottan adózzon. A fordított adózás az egyik leghatékonyabb eszköz az áfacsalók elleni küzdelemben, a bizottsági javaslat viszont jelenlegi formájában nem felel meg a fordított adózást bevezetni kívánó tagállamok elvárásainak, így a további tárgyalásokon ezeknek megfelelően kell átalakítani a tervezetet - ismertette a magyar álláspontot Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter.

Az ülésen Mario Monti egykori olasz kormányfő és európai biztos bemutatta az általa vezetett magas szintű munkacsoport jelentését arról, hogy milyen irányban lehetne megreformálni a 2020 utáni többéves uniós költségvetés bevételi forrásait. Bár az erre vonatkozó tárgyalások az év végén a Bizottság későbbi javaslata alapján indulnak, a magyar álláspont szerint egyelőre nincs szükség új saját források bevezetésére. Ezzel együtt készek vagyunk minden olyan javaslatot megvizsgálni, amelyek saját források rendszerének egyszerűsítését, átláthatóságát szolgálják, és igazságos tehermegosztást biztosítanak - szögezte le Varga Mihály.

HOZZÁSZÓLÁSOK