Azaz Európai Bizottság pénzügyminisztereinek tanácsának az  Ecofin tanácsülése előtt, csütörtök este Magyarország adta a nem az eurózónába tartozó tagállamok pénzügyminisztereinek informális vacsoráját. Az eseményen kiemelt szerepet kaptak az adózási témák. Az áfacsalás elleni küzdelem aktuális helyzete mellett Varga Mihály ismertette hazánk javaslatát a digitális vállalkozások adóztatásáról és az internet forgalmi adójának csökkentéséről. Több tagállam képviselője pozitívan fogadta a magyar kezdeményezést, hogy az alacsonyabb adótehernek köszönhetően legyen könnyebben hozzáférhető az internet. A megbeszélésen a Brexit lehetséges forgatókönyveit és ezek várható hatásait is megvitatták a miniszterek.

Az Ecofin pénteki ülésén az Európai Bizottság ismertette decemberi javaslatát az általános fordított adózás ideiglenes alkalmazhatóságáról. A tervezet szerint a jövőben a tagállamok kérhetnék, hogy 10 ezer euró feletti ügyleteknél minden vállalkozó fordítottan adózzon. A fordított adózás az egyik leghatékonyabb eszköz az áfacsalók elleni küzdelemben, a bizottsági javaslat viszont jelenlegi formájában nem felel meg a fordított adózást bevezetni kívánó tagállamok elvárásainak, így a további tárgyalásokon ezeknek megfelelően kell átalakítani a tervezetet - ismertette a magyar álláspontot Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter.

Az ülésen Mario Monti egykori olasz kormányfő és európai biztos bemutatta az általa vezetett magas szintű munkacsoport jelentését arról, hogy milyen irányban lehetne megreformálni a 2020 utáni többéves uniós költségvetés bevételi forrásait. Bár az erre vonatkozó tárgyalások az év végén a Bizottság későbbi javaslata alapján indulnak, a magyar álláspont szerint egyelőre nincs szükség új saját források bevezetésére. Ezzel együtt készek vagyunk minden olyan javaslatot megvizsgálni, amelyek saját források rendszerének egyszerűsítését, átláthatóságát szolgálják, és igazságos tehermegosztást biztosítanak - szögezte le Varga Mihály.