Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Több, konkrét iparpolitikai megállapodás született Angela Merkel német kancellár és Orbán Viktor magyar miniszterelnök hétfői találkozóján - értesült a vs.hu magyar kormányzati, illetve német gazdasági forrásokból.

Az energiaszektort érinti az a megállapodás, amely szerint a német Siemens beszáll a Paksi Atomerőmű menedzsmentjébe, illetve technológiával és eszközökkel vesz részt a bővítésben, vagyis Paks 2 megépítésében. Körvonalazódhat továbbá egy hadiipari együttműködés, amely az Eurocoptert érinti: a 30 darabos, 172 milliárd forintos helikopterbeszerzési tender nyertese így német-francia Airbus Helicopters lehet, nem pedig az amerikai Sikorsky, vagy az olasz-brit AgustaWestland.

A portál szerint magyarországi üzem építését mérlegeli a BMW, de a konkrét helyszínről még nem született döntés. (Korábban időről-időre felmerült, hogy a bajorok is gyárat építenének hazánkban, de ezt rendre megcáfolta a társaság, amely azt is szokta kommunikálni, hogy a magyarországi beszerzéseik értéke megfelel annak, mint ha már egy komplett üzemet működtetnének itt. Összesen mintegy egymilliárd eurót költenek el alkatrészekre, ami több mint ötven beszállítót és tízezer munkahelyet jelent.)  Az szintén bizonyosnak tűnik, hogy a Mercedes a jelenlegi kecskeméti gyára mellé egy újabbat épít, amelyben egy új modell gyártása indulhat meg.

A vs.hu szerint legmagasabb szinten született megállapodás arról, hogy a német RWE többségi tulajdonában lévő, visontai Mátrai Erőműbe 50 százalékos tulajdonosként beszáll az állam (jelenleg az állami tulajdonú Magyar Villamos Művek 26 százalékkal rendelkezik, ennek növeléséről már egy éve beszélt az akkori fejlesztési miniszter, Németh Lászlóné), az erőmű pedig további húsz évig fenntartja a lignitre épülő villamosenergia-termelést.