A Napi Gazdaság pénteki cikke

Egy új, a németországi Mosel folyón átvezető híd vasszerkezetének összeszerelésére kapott megrendelést az öt  magyar tulajdonos kezében lévő Harcon Zrt., a megrendelés értéke  6,2 millió euró (1,8 milliárd forint) − mondta lapunknak Szakall Zoltán, a társaság elnök-vezérigazgatója. A munka 2012 februárjában kezdődik, három évig tart és összesen negyven szerelő és hegesztő fog dolgozni az új létesítményen. A megrendelő az Eiffel Deutschland Stahltechnologie GmbH.

A Harcon 1997-ben alakult 112 millió forint jegyzett tőkével, amelyet időközben több mint 800 millió forintra emelt, a csoport árbevétele stabilan évi tízmilliárd forint felett van. A cég Magyarországon különböző szerelőipari vállalatokban érdekelt, Miskolcon rendelkezik 17 ezer négyzetméteres  gyártóbázissal, ahol különböző készülékeket állít elő a vegyipar és olajipar részére. A Harcon Zrt. a magyar munkái mellett jelentős külföldi tevékenységet is folytat. Telephellyel rendelkezik Kazahsztánban, Oroszországban, Ukrajnában, Romániában és Németországban, de Jemenben és Lengyelországban is van munkája.

A csoport legnagyobb munkái Kazahsztánban vannak, ahol folyamatosan kétszáz magyar és ötszáz helyi dolgozót foglalkoztatnak. A cég ottani legnagyobb megrendelője a Chevron kazahsztáni leányvállalata. Németországi megrendelőik közé tartozik Hitachi-Babcock, számukra  kazánházszerelést végeztek s emellett karbantartási munkákat folytattak a BMW-nél. A társaság 30 fővel van jelen Neurathban. Németországban nagyon felfutott a napelemes kiserőművek szerelése, ebbe sikerült a Harcon Zrt.-nek bekapcsolódnia. Német megrendelő részére Olaszországban és várhatóan Bulgáriában is lesznek napelem-szerelési munkáik. A cég teljes nyugat-európai alkalmazotti létszáma eléri a kétszáz főt.