Magyar film nyert Arany Glóbuszt

A Saul fia kapta a legjobb idegen nyelvű filmnek járó Golden Globe-díjat, Nemes Jeles László rendező munkája az első magyar alkotás, amely elnyerte a Hollywoodban akkreditált külföldi újságírók szervezetének (HFPA) elismerését.
Inforádió, MTI, 2016. január 11. hétfő, 06:50

A legjobb dráma A visszatérő, a legjobb vígjáték a Mentőexpedíció lett. A Saul fia a Mustang című francia, az El Club című chilei, a Legújabb testamentum című belga-francia-luxemburgi és a Miekkailija című finn-német-észt filmmel volt versenyben.

A díjat átvéve Nemes Jeles László köszönetet mondott a stábnak, a producereknek, a Magyar Nemzeti Filmalapnak és a film amerikai forgalmazójának. A holokauszt hosszú ideig absztrakció volt, számomra azonban inkább egy emberi arc. Ne felejtsük el ezt az arcot - fogalmazott a rendező.

Nemes: fontos a díj, mert a világ figyelmét jelenti

Fontos a Golden Globe-díj, mert a világ figyelmét jelenti - mondta az MTI-nek Nemes Jeles László Los Angelesből, miután hétfőre virradóra átvette a Hollywoodban akkreditált külföldi tudósítók szövetségének elismerését a legjobb idegen nyelvű film kategóriában.

"A holokauszt megmutatta, hogy meddig tud fajulni egy civilizált társadalomban a gonoszság, hogy az ember miként tud szörnyeteggé válni" - fogalmazott, hozzátéve, úgy látja, ez a veszély minden korban fennáll. "A jövőben is bekövetkezhet, ha nem figyelünk oda. Elfelejtettük az arcot, az egyes embert, amikor a holokausztot ábrázoljuk. Arra akartam emlékeztetni a nézőket, hogy ez bárkivel megtörténhet, bárki kerülhet ilyen helyzetbe".

Nemes Jeles László úgy értékelte, fontos a Saul fia észak-amerikai sikere és a Golden Globe-díj, mert felhívja a filmre a világ figyelmét. A rendező nem számított arra, hogy világszerte ekkora hatása lesz a filmnek.

Nagyon-nagyon vártuk ezt a pillanatot, meg vagyunk hatva, nehéz szavakba önteni. Hosszú hónapok várakozása, sok-sok díj után egyszer csak valóra vált - mondta a Golden Globe-díjról Sipos Gábor, az alkotás egyik producere. Úgy gondoljuk, hogy a díjjal a magyar filmművészet ismét a világ figyelmének középpontjába került. Nagyon boldogok vagyunk - tette hozzá.

A Laokoon Filmgroup gyártásában készült alkotás vezető producere Sipos Gábor és Rajna Gábor, főszereplője Röhrig Géza.

A Saul fiát az elmúlt időszakban számos tekintélyes amerikai filmes szervezett díjazta. A nagy presztízsű National Board of Review of Motion Pictures (NBR), a Los Angeles-i, a New Yorki, a bostoni és a washingtoni filmkritikusok is az év legjobb külföldi filmjének szavazták meg Nemes Jeles László első mozifilmjét azután, hogy a cannes-i filmfesztiválon a zsűri Nagydíja mellett három másikat is elnyert.

A magyar film esélyes arra, hogy jelöljék Hollywood legrangosabb elismerésére, az Oscar-díjra. Az amerikai filmakadémia csütörtökön ismerteti a jelölteket.

Díjazottak még

A helyi idő szerint vasárnap este Los Angelesben rendezett gálán A visszatérő rendezőjét, Alejandro González Inárritut és a film főszereplőjét, Leonardo DiCapriót is jutalmazták. A drámai alkotások mezőnyében a legjobb női főszereplő Brie Larson lett A szoba című filmben nyújtott megrázó alakításáért.

A vígjátékok között a HFPA a legjobb férfi főszereplő díját a Mentőexpedíció hősének, Matt Damonnak ítélte oda, a színésznőknél pedig Jennifer Lawrence, a Joy című film főszereplője diadalmaskodott.

A mellékszereplők közül Kate Winslet és Sylvester Stallone kapott díjat, a brit színésznő már a harmadik Golden Globe-díját vehette át a Steve Jobs című filmben nyújtott alakításáért, a veterán amerikai színész viszont csak az elsőt. Stallone a Creed - Apollo fia című film Rocky Balboájaként részesült az elismerésben, amelyre 1977-ben már jelölték az első Rocky-film forgatókönyvéért. A sztárt állva ünnepelték kollégái.

A legjobb forgatókönyv a Steve Jobs-film szkriptje lett Aaron Sorkintól, a legjobb betétdalnak pedig a 007 Spectre - A Fantom visszatér címdalát, a Writing's on the Wallt választották. A legjobb filmzene Ennio Morricone munkáját dicséri, a világhírű 87 éves olasz zeneszerző évtizedek után komponált újra westernfilmhez, Quentin Tarantino Aljas nyolcas című alkotásához. Morricone távollétében a díjat a rendező vette át. Az animációs filmek között a Pixar stúdió műve, az Agymanók nyert.

A televíziós alkotások mezőnyében a legjobb drámai sorozat a Mr. Robot, a legjobb vígjátéksorozat a Mozart in the Jungle lett.

A drámai sorozatoknál Jon Hamm, a Mad Men - Reklámőrültek sztárja kapta a legjobb férfi főszereplőnek, Taraji P. Henson pedig a legjobb női főszereplőnek járó díjat, az Empire című sorozatért. A komédiáknál ugyanezeket a kategóriákat Gael García Bernal, a Mozart in the Jungle és Rachel Bloom, a Crazy Ex-Girlfriend főszereplője kapta.

A legjobb minisorozat vagy tévéfilm a Hilary Mantel Farkasbőrben című könyvsikerét feldolgozó Wolf Hall lett. Ugyanebben a műfajban a színészek között Oscar Isaac, a Mutassatok egy hőst főszereplőjét díjazták, a színésznőknél pedig a világhírű énekesnő, Lady Gaga kapta a földgömböt mintázó szobrocskát az Amerikai horror történet Hotel című évadában nyújtott alakításáért.

A televíziós műfajban a mellékszereplők között Christian Slater és Maura Tierney gazdagodott Golden Globe-díjjal, előbbi a Mr. Robot, utóbbi a The Affair című sorozatban nyújtott alakításáért.

A Cecil B. DeMille-életműdíjat Denzel Washington vehette át.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Abbe, 2016.01.11 13:58

@Karasz_Vilmos_macskatenyeszto: "A magyaroknak pont annyi közük van ehhez a filmhez, mint a holokauszthoz."

Biztos így van , ha te így érzed..... Miként az is nyilvánvaló, hogy az a néhány százezer magyar zsidó tulajdonképpen Marienbadba készült wellness hétvégére, csak véletlenül egy Lengyelországba induló vonatra szálltak fel.

Hogy ilyen félreértés újra ne fordulhasson elő, a magyar csendőrség merő segítőkészségből kifolyólag segített az eltévelyedetteknek a helyes vonatra szállni. A kellő kényelemről a marhavagonok gondoskodtak.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Warlock, 2016.01.11 13:23

@rw2: " Mindössze ennyi a válaszuk az élet összes kérdésére és kihívására."

Elég szomorú, és elég árulkodó arra, hogy egy ember mire képes a való életben, még ilyen személytelen fórumos talajon is. Örüljünk, hogy nekünk nincs szükségünk gyűlölködésre a kielégüléshez... :-))) Meglepődne a mirko gyerek meg a Blama is ha tudná, milyen szinten nincs bennem harag irántuk... sajnálat, szánalom az inkább... de tudod hogy van: mindenki a saját szerencséjének kovácsa...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Karasz_Vilmos_macskatenyeszto, 2016.01.11 13:06

"Magyar film", mitől? A magyaroknak pont annyi közük van ehhez a filmhez, mint a holokauszthoz.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

rw2, 2016.01.11 12:53

@Warlock: Mindössze ennyi a válaszuk az élet összes kérdésére és kihívására.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Warlock, 2016.01.11 12:49

@Bulemia: Erre a kommentre is kérem Tisztelt Moderátor, hogy törölje.

Kicsit unalmas, hogy fröcsögve náciznak, antiszemitáznak egyesek, azért mert másoknak valami nem tetszik, és ennek hangot adnak. Nagyon nem volna hátrány a napi.hu-t lejárató, fröcsögő, ordenáré kommentelőket kitiltani.

@mirko: "Jobb lenne ha magadat ellenőriznéd gyakrabban és elgondolkodnál a miérteken!"

Tied a lehetőség öreg, ellenőriztess. De azért, mert nem egyezik a véleményem másokéval, nem vagyok sem antiszemita, sem náci, akkor sem, ha csak mérsékelten vagyok büszke e film díjára. Ez csak nálatok, fröcsögő műliberálisoknál van így, a ti agyatokban.

Gondolkodjak a miérteken, ok, megtettem: ha én antiszemita vagyok meg náci, akkor a Földön élő emberek mind azok... mert mindenkivel előfordult már szerintem, hogy nem értett egyet valamivel, ellenérzései vannak valamivel szemben. Ti erős fogalomzavarban vagytok öregem, és nektek kéne inkább magatokba nézni, de úgy látom erre az összes fröcsögő képtelen.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html