Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A rendszerváltás óta a honvédség képessége és létszáma jelentősen zsugorodott. Ezen segítene a tavaly elindított Zrínyi 2026 program, amely az elmúlt huszonöt év legátfogóbb és legkomplexebb honvédelmi és haderőfejlesztési projektje - mondta Simicskó István a Magyar Hadtudományi Társaság által rendezett, a Hadtudomány és társadalom, különös figyelemmel a Tiszántúlra című kétnapos konferencián.

A program honvédelmi ága elsősorban a tartalékos rendszer területi elven történő újjászervezését jelenti, a 2018-as választásokig hátralévő időszakban mintegy ezer tartalékost vesz fel a honvédség - közölte Simicskó István, hozzátéve: hamarosan két turnusban tesznek majd esküt az új tartalékosok.

A miniszter jelezte, 2010-ben mindössze tizenhét tartalékos katonája volt a honvédségnek, aminek oka elsősorban a 2004-es, az általános hadkötelezettséget megszüntető honvédelmitörvény-módosítás volt. Jelenleg több mint ötezer tartalékos van, ám ez nem "valós képességekkel" rendelkező állomány - tette hozzá. Simicskó István kijelentette, hogy szükség van a fiatalokra a honvédségben, ehhez nyújt segítséget például a nyíregyházi önkormányzattal az előadás előtt aláírt megállapodás, amelynek értelmében Nyírteleken kiképző század állhat fel.

A miniszter az önkéntes területvédelmi tartalékos szolgálat előnyeit kiemelve azt mondta, hogy szerződéskötés után bruttó 31 215 forintos belépési díjat kap a jelentkező, ehhez jön még az évente bruttó 127 500 forintos rendelkezésre állási összeg. Ezeken felül a szolgálati idő alatt utazási költségtérítés, ingyenes ruházat és élelmezés, valamint laktanyai elhelyezés is jár a tartalékosnak, akinek egy alapkiképzést teljesítenie kell.

A programban ösztöndíj is adható felsőoktatásban tanuló jelentkezőknek. A tanulmányi idő alatt megkötött szerződés fejében félévente 37 458 forint adható, a tiszt- és altisztképzési modulban pedig megemelhető ez a díj - sorolta Simicskó István, aki szerint ez a pénz a rendelkezésre állási díjjal és más juttatásokkal együtt már "nem egy elvetendő összeg."

A további előnyökről szólva a miniszter megjegyezte, hogy az idén januárban megalakult Honvédelmi Sportszövetség hasonló tevékenységet fog ellátni, mint az 1990-ig működő, sport- és szabadidős tevékenységeket szervező országos félkatonai szervezet, a Magyar Honvédelmi Szövetség (MHSZ). A Honvédelmi Sportszövetség technika- és küzdősportokkal, lövészettel, járási lőterek létesítésével is próbál kedvet csinálni a fiataloknak a tartalékos katonai léthez.