A kormány közel 12 milliárdnyi adóforintot költött propagandára, ezt tetézi a népszavazás 5 milliárdos szervezési költsége. Ehhez képest most már a kormányfő is arról beszél, hogy mindegy érvényes-e a népszavazás vagy sem, az általuk bevezetni kívánt törvényeket mindenképpen meghozzák - olvasható a szervezet közleményében.

A Magyar Helsinki Bizottság a kezdetektől fogva ugyanezt mondta: nincs értelme és közjogi jelentősége ennek a népszavazásnak, ezért az visszaélés volt a demokrácia egyik legfontosabb intézményével. Mint írják, érveiket akkor leseperték. Most a választók előtt kell elszámolnia a kormánynak, miért is kellett értelmetlenül 17 milliárdot - 100 ezer állampolgár átlagos havi bérét - elherdálnia a semmiért.

A kormány több millió tisztességes, a családjáért és hazájáért felelősséget érző magyar választót tévesztett meg, mondván, ők a "nem" szavazatukkal majd "megvédik az országot", és "üzennek Brüsszelnek". Az ő hazudozással megszerzett voksaikat úgy próbálja felhasználni a kormány, hogy azokkal sikeresnek állítsa be majd referendum eredményét.

Rámutatnak, a közpénzből felkorbácsolt gyűlölet azonban nem múlik el holnap reggelre - hiába terheli ezért a felelősség a kormányt, a következményekkel mindannyiunknak kell majd együtt élnünk. Családok, barátok vesztek már össze, aktivistákat vertek meg, fejkendős nőket aláztak meg. Ebből a gyűlöletből pedig nem lesz nemzet.

Úgy vélik, itt az idő, hogy az eredmény láttán a kormány végre felhagyjon a gyűlöletpropagandával, és kezdjen el végre felelősségteljesen kormányozni. A nemzetközi migráció és a menekülők ügyében nincs értelme a külön utas megoldásoknak, partnerek és párbeszéd nélkül nem fog menni. Ezt a magyar választók megértették, erről is tanúskodik a mai eredmény.