Magyar kórházmanagement cégbe fektet az EBRD

Az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD) 4 millió eurós befektetéssel kisebbségi tulajdonrészt vásárolt Magyarország vezető kórház management cégében, a Hospinvest Zrt.-ben.
NAPI Online, 2007. szeptember 26. szerda, 16:46
Fotó:

A lépés legalább akkora mérföldkő a londoni székhelyű nemzetközi pénzintézet életében, mint a magyar egészségügyben, hiszen a bank eddig soha nem finanszírozott egészségügyi vállalkozást. A Hospinvest Zrt. - amely megfelelt az EBRD részletes üzleti, pénzügyi, környezetvédelmi átvilágításának és elemzésének - négy kórházat és hat rendelőintézetet üzemeltet Magyarország szerte.

Az EBRD igazgatótanácsa összesen 6 millió eurós tőkebefektetést hagyott jóvá, ennek első lépéseként vásárolt a bank 4 millió euróért kisebbségi tulajdonrészt a Hospinvestben - mondta el az aláírást követő sajtótájékoztatón Varel Freeman, az EBRD első alelnöke. Az alelnök szerint az EBRD tőkeemelése és a Hospinvest igazgató tanácsában való részvétele hozzájárulhat ahhoz, hogy a társaság megvalósítsa üzletfejlesztési stratégiáját, amelynek keretében a betegellátás színvonalának növelése és a költségek kordában tartása mellett egy legalább 15 kórházból álló hálózatot kíván kiépíteni.

A Hospinvest két hete jelentette be, hogy átvette a Gyöngyösi Városi Kórház üzemeltetését. Ezt megelőzően a hatvani, a kiskunhalasi és a parádfürdői kórházat, valamint három önálló rendelőintézetet üzemeltetett. A cég néhány héttel ezelőtt egyesült az Ispotály Kft.-vel, amely hét kórházi patikát és komoly gyógyszerészeti tapasztalatot hozott magával a házasságba. A HospInvest árbevétele 2006-ban 4,6 milliárd forint volt, 2007-ben pedig az Ispotállyal együtt 13 milliárd forintot meghaladó árbevételre számít a menedzsment.

HOZZÁSZÓLÁSOK