Magyar LCD-tévével szórtuk meg a világpiacot

A külkereskedelmi mérleg hiánya 77 milliárd forinttal csökkent az első háromnegyed évben az egy évvel megelőzőhöz képest - közölte a KSH.
Komócsin Sándor, 2006. december 1. péntek, 09:30
Fotó:

Az idei év első kilenc hónapjában előzetes adatok szerint a kivitel volumene 16, a behozatalé 11 százalékkal nőtt 2005 azonos időszakához viszonyítva. Folyó áras forintadatokból számítva az export 24, az import 22 százalékkal bővült, euróban mérve a növekedés üteme 15, illetve 13 százalék volt. A külkereskedelmi mérleg hiánya 460 milliárd forint (1749 millió euró) volt, az egyenleg 77 milliárd forinttal (423 millió euróval) javult a megelőző év azonos időszakához képest - derül ki a KSH tájékoztatójából.

A legnagyobb forgalmú árufőcsoport, a gépek és szállítóeszközök volumene exportban 18, importban pedig 13 százalékkal emelkedett az egy évvel korábbihoz képest. A növekedés egyik legfontosabb tényezőjét az LCD-kijelzős televíziókészülékek forgalmának alakulása jelentette - e termékből mintegy 1,9 millió darabot szállítottunk külpiacokra, szemben a bázisidőszaki félmillióval.

Az ország gyógyszer jellegű kivitelében az orosz, míg behozatalában a francia viszonylatban tapasztalták a statisztikusok a legnagyobb értékű növekedést (21, illetve 29 milliárd forint).

Az energiahordozók behozatalának volumene 2 százalékkal nőtt, a kivitelé ezzel szemben 5 százalékkal csökkent. A továbbra is igen jelentős, az importban 41, az exportban pedig 31 százalékos árszintnövekedés miatt ugyanakkor az árufőcsoport folyó áron számított forgalma határozott növekedést mutat. A jelentős importtöbbletet felmutató árufőcsoport behozatalának forintárszintje két év alatt mintegy 75 százalékkal emelkedett, bár idén az árszintnövekedés üteme negyedévről negyedévre mérséklődött.
Az élelmiszerek, italok, dohánytermékek kivitelének volumene 7, a behozatalé 13 százalékkal bővült. A kedvezőtlenül alakuló volumenfolyamatokat valamelyest ellensúlyozta az áralakulás, miután agrárjellegű exportunk forintban számított árszintemelkedése közel 4 százalékponttal meghaladta az importét.

HOZZÁSZÓLÁSOK