Miközben Orbán Viktor a migráció elleni harcot tekinti egyik legfontosabb céljának és Magyarországon népszavazást írtak aki az EU ellentmondásos kvótatervével kapcsolatban, a budapesti kabinet letelepedési engedélyt és vízummentes belépést kínál a schengeni zónába azoknak a gazdag unión kívüli jelentkezőknek, akik legalább 300 ezer euróért letelepedési kötvényt vásárolnak - idézi a Politico írását a hvg.hu.

A Politicónak egy magyar kormányzati szóvivő elmondta, hogy eddig 3659-en jelentkeztek letelepedési kötvényért, és közülük 3649-en meg is kapták az engedélyt. A legtöbb befektető, 3090 Kínából jelentkezett, második helyen az oroszok, a harmadik helyen pedig az irániak állnak. A kötvényeket Ororszországban, Kínában, Törökországban, Iránban, Szaúd-Arábiában és az Öböl-országokban is hirdetik. Az összefoglaló szerint a kötvényprogram a második legolcsóbb a más uniós tagállamok által kínált hasonló programok között Lettország után, ahol 200 ezer eurót kell befektetnie az EU-n kívüli jelentkezőknek.

A magyar program viszont azért különleges, mert a kötvény árát öt év alatt a vásárlók nagy részben (a jutalékon kívül) visszakapják az államtól. Egy bangladesi üzletember a Politicónak azt mondta, a legfőbb vonzerő számára az volt, hogy ezzel szabadon utazhat az EU-ban, ami egyébként bangladesiként problémás lenne.

A tehetős személyek letelepedési engedélyével vagy állampolgárságával foglalkozó egyik tanácsadó cég, a brit Henley & Partners mindezek ellenére úgy döntött, nem akar részt venni a magyar kötvényprogramban. A cégnél azt mondták, azokat a programokat választják ki, amelyek megfelelő ajánlatot jelentenek az ügyfeleiknek és átmennek a szigorú belső értékelésükön is.

A lap szerint a magyar és a többi hasonló befektetési programot nem nézik jó szemmel a politikusok Brüsszelben, ahol többek között a török, koszovói, ukrán és grúz állampolgároknak adott lehetséges vízummentességről zajlanak viták. Ana Gomes portugál szocialista EP-képviselő szerint az ilyen üzletek aláássák a Schengen-övezet integritását. Sophie in ‘t Veld holland liberális EP-képviselő pedig úgy vélte, ezek az engedélyek "kényelmes hátsó kaput" jelentenek világszerte a gazdagok, így akár a kétes ügyletekben érintett orosz oligarchák számára is.

Schöpflin György fideszes EP-képviselő viszont a Politicónak azt mondta: ez egy jelentéktelen program, és teljesen követi az európai mainstreamet. Ha hírszerkesztő lennék, azt mondanám, ez csak egy szaros kis sztori ("chickenshit issue") - emelte ki a Politico cikkéből a 444.hu.