Magyar megoldás a magyar katasztrófára

Speciális magyar ásványi anyaggal hatástalanítják a vörösisszappal szennyezett földeket - számolt be a Kossuth Rádió.
NAPI, 2010. november 14. vasárnap, 12:01
Fotó:

Speciális magyar ásványi anyaggal hatástalanítják a vörösisszappal szennyezett földeket az ajkai térségben. Sok országból, legutóbb Szlovákiából ajánlottak fel gépeket és vegyszereket a mezőgazdasági területek mentesítésére Kolontáron és Devecserben, de a kormány ezeket visszautasította. Van ugyanis egy magyar anyag, a dudarit, mellyel könnyen semlegesíteni lehet a talajba került vörösiszapot - mondta az MR1-Kossuth Rádiónak a mezőgazdasági területek kármentesítéséért felelős biztos.

Szabó Csaba hozzátette, az anyag csak ott használható, ahol a felszínen néhány milliméter vastag vörösiszap van. Ott, ahol mélyebben bekerült a talajba, földcsere lesz, tavasszal pedig baktériumtrágyát és szerves trágyát is kevernek a szennyezett földbe.

A katasztrófa-elhárítók folytatják a kolontári házak bontását, péntek estig nyolc házat bontottak le a megsemmisítésre váró huszonháromból, és három épület törmelékét tudták elszállítani a központi deponálóba. A hétvégén további házakat bontanak le.

Közben Devecserben tovább folytatják a szerdán megkezdett egyeztetéseket a károsultakkal. Pénteken tizennyolcan nyilatkoztak a koordinációs központ jogi csoportjának: két érintett új ház építését kérte a településen belül, hatan elfogadnák a használt cserelakást, a többiekkel viszont további egyeztetésre van szükség.

A sérült zagytározó körül emelt szivárgásgátló védmű megerősítésén is dolgoznak, és folytatják az újonnan építendő másfél kilométer hosszú védőgát alapozását.

Devecser utcáit folyamatosan locsolják és mossák a munkagépek, a településre a hétvégén is csak fokozott rendőri ellenőrzés mellett lehet bejutni. Devecser és Kolontár az átmenő forgalom elől továbbra is le van zárva, a települések határainál géppisztolyos rendőrök posztolnak, akárcsak a lezárt, megsemmisült településrész utcáiban.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

megalodon, 2010.11.14 21:19

Én kezdem kicsit sokallani a gátakat, építettek egyet Kolontár körül aztán Devecsernél, aztán a Mal.al 3 gátat, most építenek egy új másfél kilométerest és közben körbekerítik a sérült tározót is egy gáttal,védművel, most végülis mi a fene történik ott, mert nem értem....a talajcseréről már ne is beszéljünk, mert a költségét 1000 év alatt sem hozza be az ott folytatott mezőgazdasági termelés, a Malnak meg úgysincs pénze, hogy ezt is fizesse, jó ha nem csődöl be...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

fourmi, 2010.11.14 19:46

Kipróbálták melyik a hatásosabb? Ha csak néhány mm-t hatástalanít, az mire jó? A másik anyag mit tud? Megvizsgálták? Talán a jobb hatásfokú anyaggal kellene semlegesíteni.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html