Magyar Nagydíj: 1 milliós bírság a mutyizóknak

A hétvégi Forma-1 versenyen nemcsak a hostessek dolgoztak, hanem a fogyasztóvédők is. A vizsgált 61 vendéglátó-ipari egységből 25-nél merült fel kifogás, bírságokat több mint 1 millió forint értékben szabtak ki.
NAPI Online, 2005. augusztus 2. kedd, 14:39
Fotó:

Az ellenőrzések során azt vizsgálták, hogy az értékesítésre kínált, illetve a feldolgozásra szánt élelmiszerek megfelelnek-e a jogszabályi előírásoknak. A Fogyasztóvédelmi Főfelügyelőség (FVF) élelmezés egészségügyi szekciója talált lejárt minőségmegőrzési idejű szezámmagos hamburgerzsömlét, és 30 kilós pácolt pulykamellt és pácolt sertés tarját, amin nem volt szavatossági jelölés. Tiltott terméket tároltak egy esetben lefagyasztva (2,5 kg virsli, 5 csomag bánáti kolbász).

A tipikus szabálysértések próbavásárlás szekcióban a következők voltak: nyugtaadási kötelezettségét 2 kereskedő nem teljesítette, egy ellenőrt 240 forint értékben akartak átvágni. Az egyik elárusítóhelyen mérés nélkül, műanyag pohárba szolgáltak ki 2 deci bort, ám a visszamérésnél kiderült, hogy a kiszolgált mennyiség 1,6 deci volt. Két kereskedő nem tudta bemutatni az ÁNTSZ árusítást engedélyező határozatát, és az ellenőrzést követően mindkét kereskedő beszüntette az árusítást. A nézőtéri területen árusított FOSTER'S dobozos és palackozott söröknél hibás jelölést tapasztaltak a fogyasztóvédők. A terméken lévő címke alapján a minőségmegőrzési idő feltüntetésének sorrendje (nap, hó, év) kellett volna, hogy legyen, ezzel szemben a dobozon és a palackon csak két dátum szerepelt. Így a minőségmegőrzési idő nem beazonosítható.

Árfeltüntetés szekcióban egyetlen versenyszámmal indultak a kereskedők: a fogyasztói árak részleges hiányát öt kereskedő alkalmazta, aminek meg is lett az eredménye.

Az FVF jogsértést 1 130 880 forint beszerzési értékű termékre állapított meg.

HOZZÁSZÓLÁSOK