Négymillió-nyolcszázhatvanötezer-ötszáztizenegy dollár és még huszonöt cent parkol a közép-amerikai országban vezetett offshore cég, a Joy World Enterprise Limited bankszámláján. A Magyar Nemzet állítása szerint a bejegyzés dátuma 2013. június 10. A céget a hivatalos iratok szerint a Fidelity közvetítő cégen keresztül jegyezték be, Shirlee Cornejo volt az intéző, a közjegyző, Aldo G. Reyes lehetett, akik a lap szerint mind valós személyek.

A cég számlájának éves fenntartási költsége 300 dollár, ezt az összeget a 2017. év végéig fizették csak meg, ezért a Belize Bank zárolta a betétet, feloldani a pénz befizetésével lehetne. A tulajdonos a cikk szerint nem más, mint Szabó Zsolt hatvani fideszes politikus és felesége.

"Szabó Zsolték családi vállalkozása, az Exact-Cont Kft. ugyanarra a hatvani címre van bejegyezve, mint amelyik a dokumentumok egyikén szerepel. Az államtitkárt többször kerestük telefonon, szöveges üzenetet is küldtünk neki, de lapzártánkig nem reagált megkeresésünkre" - állítják az írásban, melyben hivatalos papírokra hivatkoznak.

Szabó Zsolt jelenleg a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium fejlesztés- és klímapolitikáért, valamint kiemelt közszolgáltatásokért felelős államtitkára. A lap többször próbálta elérni a bankszámla kapcsán, de nem kaptak választ az egymilliárd-kétszázmillió forintos bankszámláról.

Az Európai Unió egyre nagyobb erőfeszítéseket tesz az offshore visszaszorítására.

Frissítés: A képviselő a cikk megjelenése után közleményt adott ki: "Büntetőjogi felelősségem tudatában kijelentem, hogy sem nekem, sem feleségemnek, sem hozzátartozóimnak nincs a tulajdonában a hatvani irodaházba bejelentett offshore cég, és abban semmilyen tisztséget nem viselünk. Az ügyben feljelentést teszek mindazok ellen akik a fent leírtakkal vádolnak és minden olyan médium ellen is, amelyek az említett vádakkal illetek" - írta.

Újabb reakció

A március 23-án megjelent cikk kapcsán öt nappal később az érintett ügyvédje útján megkereste a Napi.hu-t. Ebben a következőt jelentik ki (a szöveget változtatás nélkül, szöveghűen közöljük):

"Szabó Zolt és Szabó Zsoltné ezúton is nyilatkozzák,
  • a)hogy nincs semmiféle olyan, sem Belize-i, sem más székhelyű off-shore cég, amelynek bármelyikünk, vagy mindketten az igazgatói, más tisztségviselői vagy tulajdonosai volnánk,
  • b) ennek megfelelően a cikkben nevesített Joy World Enterprise Limited cég nincs sem a közvetett, sem a közvetlen irányításunk, sem tulajdonlásunk alatt és arra egyébként sem rendelkezünk semmilyen befolyással.

A fotó forrása: MTI Fotó/Balogh Zoltán.