Szabó Tünde sportért felelős államtitkár és Sárfalvi Péter helyettes államtitkár szűk körű megemlékezést és koszorúzást tartott a Szabadság téri MAC emlékműnél szerdán a Magyar Sport Napja alkalmából - tudósított az MTI. "A sport egy olyan erő, ami gyakran egyedüliként tudja egyesíteni az embereket társadalmi, politikai, vallási vagy kulturális hátterüktől függetlenül. Erre az egységre pedig nagy szükség lesz, amikor a nemzetközi sportélet újraindulhat" -mondta Szabó Tünde. "Akár a nagy elődökre gondolunk a mai napon, akár az aktív sportolóinkra, egy dolog mindannyiukban közös, ez pedig a kitartás és a küzdeni tudás. Ezekre az értékekre építhetünk a mostani nehéz helyzetben és a jövőben is" - véli az államtitkár.

A Magyar Sport Napja alkalmából minden évben hivatalos ünnepségen tüntetik ki a magyar sportért aktívan tevékenykedő szakembereket, ilyen eseményre a járványhelyzet miatt ezúttal nem volt lehetőség, de a díjakat odaítélték. A kiemelkedő edzői tevékenység és jelentős nevelő-oktató munka, valamint életmű elismerésére edzők, továbbá a kiemelkedő teljesítményt elérő sportolókat felkészítő sportszakemberek részére adományozható Bay Béla-díjban részesült Demeter György és Pócsföldi Ottó.

A kiemelkedő sportteljesítményt nyújtó sportolók részére, valamint életmű elismerésére sportolók részére adományozható Csik Ferenc-díjat kapta Kőbán Rita, Komáromi Tibor és Kovács Antal.

A sport népszerűsítésében, a lakosság fizikai és erkölcsi állapotának fejlesztése érdekében kifejtett kiemelkedő tevékenység elismerésére, továbbá a magyar testkultúra és sportélet fejlesztése érdekében a hazai és nemzetközi sportéletben hosszú ideig eredményesen dolgozó személyek részére adományozható Eszterházy Miksa-díjban részesült Bartos Adél és Péter Attila.

A Magyar Athletikai Club 1875. ezen a napon rendezte a kontinens első szabadtéri sportversenyét Budapesten. Ennek emlékére a kormány 2000-ben május 6-át a Magyar Sport Napjának nyilvánította.

Az iskolai, diák- és egyetemi sport területén tevékenykedő személyek részére adományozható Keszei Endre-díjban részesült Halász József Attila, Egri Gyula és Juhászné Tóth Mária. A sport területén kiemelkedő oktatói, tudományos tevékenység elismerésére adományozható Kemény Ferenc-díjat kapta Szabó Tamás, Gábor Antal Áron és Soós Ágnes. Kiemelkedő tevékenységéért miniszteri elismerésben részesült Bozsik Anna, Süli András József, Haide Éva, Esztergomy Zoltánné, Matolcsi István és Farkas Tibor - írta az MTI.

Hová mentek a tao-milliárdok?

"Sportot csinálni külön szakma. Megengedhetetlen és elfogadhatatlan az a gyakorlat, ahogy a Fidesz átpolitizálja a sportot! Az életnek még azt a területét is, ahol csak és kizárólag a teljesítménynek kellene számítania, nem pedig a párthoz való lojalitásnak. Magyarországon már alig találni olyan szövetséget, nagy múltú sportklubot, ahol az elnök vagy a főtitkár ne kötődne ezer szállal a jelenlegi hatalomhoz" - írja a Magyar Sport Napja alkalmából kiadott közleményében Steinmetz Ádám jobbikos képviselő, aki azt javasolja, hogy ne lehessen képviselő, polgármester, kormánytag sportszövetség, sportklub döntéshozó testületének tagja.

Az ellenzéki képviselő szerint az is megdöbbentő, hogy egy-egy hazai rendezésű világversenyen Magyarország kormányának reklámtáblája megjelenhet a szponzorok között. "Ennyi erővel minden egyes adófizető nevét és fényképét is kitehetnék, hiszen a verseny támogatása a mi pénzünkből valósul meg. Meg kell szüntetni a politikai kampányolást a sportversenyeken!" - mondta Steinmetz keddi parlamenti beszédében.

A mindennapos testnevelés infrastrukturális feltételeit meg kell teremteni minden iskolában, a képviselő szerint ez lenne a kormány dolga, és átlátható finanszírozással fenntartható sportlétesítményeket építeni. Közzé kell tenni, hogy mennyi pénz ment el tao-támogatás címén jó célra, és mennyi sportszakmailag haszontalanra. A világversenyek rendezésének ügyében pedig nem ártana megkérdezni az emberek véleményét, akkor talán rendezhetnénk olimpiát is - mondta a képviselő, aki szerint fontos célkitűzés, hogy sportszerető nemzetből sportoló nemzetté váljunk. Többen is sportolnak hazánkban, mint korábban, és ez nagyon jó, de sajnos az előbb említett okok miatt egyre többen ítélik el a sportot, ami viszont rendkívül rossz.