Felmérik a magyarok egészségét

Tényleg a magyarok a legkevésbé egészségesek? - többek között erre keresi a választ a KSH Európai lakossági egészségfelmérése (ELEF), amelyhez mintegy 510 településen, több mint tízezer, véletlen mintavétellel kiválasztott lakost keresnek meg.
Szepesi Anita, 2019. november 25. hétfő, 16:59
Fotó: Getty Images

Uniós jogszabály teszik kötelezővé a 2019-es Európai lakossági egészségfelmérés végrehajtását minden EU-tagállam számára. Az adatok hozzájárulnak az egyes tagországok egészségpolitikai intézkedéseihez és az egészségügyi ellátórendszerek minőségének javításához, valamint kulcsfontosságúak az egészségüggyel és az egészségmegőrzéssel kapcsolatos kutatásokhoz, programokhoz is - olvasható a KSH közleményében.

Az ötévente elvégzett felmérés az adatgyűjtés reprezentativitása miatt nemcsak a lakosság teljes körének egészségi állapotáról ad képet, de általa megismerhetők az egészségi állapot és az azt befolyásoló háttértényezők közötti összefüggések, valamint a lakosság egészségi állapotában bekövetkező változások.

Az Európai lakossági egészségfelmérés - amely 2019. szeptember 16-án indult - a 15 éves és annál idősebb, magánháztartásokban élő lakosságra terjed ki. A mintába került személyek kiválasztása matematikai-statisztikai módszerrel, véletlenszerűen történt. Az adatgyűjtés kísérleti jelleggel, az ELEF történetében első ízben, a 15 évesnél fiatalabbakra vonatkozó kérdéseket is tartalmaz, amennyiben a válaszadónak van vele közös háztartásban élő, 6 hónapos és 14 éves életkor közötti gyermeke.

A mintába került személyeket a KSH postán küldött levélben kérte fel a válaszadásra. A kérdőív online is elérhető, interneten is ki lehet tölteni. Azokat, akik személyesen szeretnének válaszolni, fényképes igazolvánnyal rendelkező összeírók keresik fel.

A közlemény szerint a KSH a felmérésből származó adatokat bizalmasan kezeli, kizárólag statisztikai célra, összesítve, egyedi azonosítás lehetőségét kizáróan használja fel. A felmérés eredményeinek első hazai közlésére várhatóan 2020 tavaszán kerül sor, a tagállamok validált adatai az Eurostat honlapján lesznek majd elérhetők.

HOZZÁSZÓLÁSOK