Koronavírus: a magyarok közel felének átlag havi 48 ezer forinttal esett a bevétele

A magyarok 50 százalékát anyagi szempontból is rosszul érintette a járvány, csökkent ugyanis a jövedelmük, 46 százalékuk nem érzékelt változást, 4 százalék pedig valamivel több pénzből tud gazdálkodni - mutat rá az éles különbségekre a K&H biztos jövő felmérése. Tízből hat válaszadónál a járvány miatt kútba esett a nyaralás is.
Szabó Zsuzsanna, 2021. január 23. szombat, 08:55
Fotó: Getty Images

A magyarok mindennapjait sok szempontból keresztülhúzta a járvány, három területen kiemelkedő változást tapasztaltak az elmúlt év harmadik negyedévében - derül ki a K&H biztos jövő indexének legfrissebb eredményeiből.

Vegyes képet mutat a járvány bevételekre gyakorolt hatása a K&H biztos jövő indexe szerint. A harmadik negyedévben a megkérdezettek 46 százaléka nem tapasztalt változást, 4 százalék növelni tudta a bevételeit a járvány ellenére.  Ezzel szemben a magyaroknak közel 50 százaléka átlagosan havi 48 ezer forintos veszteséget volt kénytelen elkönyvelni. Vagyis a járvány miatt bevételcsökkenéssel szembesülő válaszadók közel felének havonta 48 ezer forintnál kisebb, a másik felének pedig ennél nagyobb visszaesést okozott a járvány.

Kútba esett nyaralások, nagyobb kiadások

A kutatás szerint 10-ből 6-an a járvány miatt kénytelenek voltak lemondani a nyaralásról, 5-en pedig kevesebbet találkozhattak a családtagjaikkal, rokonaikkal. A válaszadók 34 százaléka a korábbinál nagyobb kiadásokkal szembesült a koronavírus-járvány magyarországi megjelenése után.

A biztos jövő index szerint a megkérdezettek 10 százaléka volt kénytelen munkahelyet váltani. Ez első sorban az alacsonyabb végzettségűeknél fordult elő (13 százalékuk), a magasabb végzettségűeknek csak az 5 százalékának változott az állása.

Biztonságosnak látták az anyagi helyzetüket

A bevételcsökkenés tehát sok embert érintett, az viszont jó hír, hogy a jelenlegi anyagi helyzetét a megkérdezettek többsége, 59 százaléka viszonylag biztonságosnak látta 2020 harmadik negyedévében, ami megegyezik a második negyedévben és az azt megelőző év azonos időszakában elért eredménnyel. A válaszadók majdnem harmada (31 százaléka) teljesen biztonságosnak és kiszámíthatónak tartotta az anyagi helyzetét, 14 százalékuk viszont bizonytalan helyzetről beszélt.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Brennus, 2021.01.23 20:58

Ripp Géza közgazdász, a közgazdaság tudományok doktora 1952-től különböző beosztások-ban az MDP központi vezetősége agitációs és propaganda osztályának munkatársa volt.
A MUNKÁSOSZTÁLY ELNYOMORODÁSA A KAPITALIZMUSBAN és a jelenkori re-formizmus (Bp., 1960) című művében azt fejtegette, hogy a munkásosztály a kapitalizmus-ban egyre jobban elnyomorodik, míg a szocializmusban egyre jobban él.
Szerinte az Egyesült Államokban is az átlagot tükröző statisztikai adatok megtévesztőek, mert a rengeteg amerikai munkás nyomorúságos jövedelméhez hozzáadva a rengeteg milliomos magas jövedelmét olyan átlag jön ki, ami nem tükrözi az amerikai dolgozók egyre elnyomorodó helyzetét, amelyhez képest egyre magasabb a szocialista rendszer dolgozóinak jövedelme.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

sulykaponka, 2021.01.23 20:44

A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

totyika, 2021.01.23 19:53

De legfőképpen a vállalkozók nyafognak.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html