Japánjen-alapú, úgynevezett szamurájkötvényekkel jelent meg az ázsiai piacon az Államadósság Kezelő Központ, amelynek keretében 3 és 5 éves hagyományos, valamint 7 és 10 éves futamidejű zöld kötvényt bocsátott ki - jelentette be pénteken Varga Mihály pénzügyminiszter.

A zöldkötvények futamideje a japán piacon hosszúnak számít, így a papírok népszerűsége azt bizonyítja, hogy a befektetők Ázsiában is bíznak a magyar gazdaságban és az ország klímavédelmi törekvéseiben.

Az állampapírt megvásárlók 80 százaléka japán, míg 20 százaléka más országokból érkező befektető. A kibocsátás illeszkedik a magyar adósságkezelési stratégiába, hiszen ezekkel az ügyletekkel az államadósság átlagos hátralevő futamideje hosszabbítható, valamint a befektetői bázis is bővül. A magyar állam utoljára 2018-ban járt a japán kötvény piacon.

Magyarország korábban június 2-án, ötszörös befektetői érdeklődés mellett sikeresen bocsátott ki zöld kötvényeket, 1,5 milliárd euró értékben. Ezek olyan államkötvények, amelyek forrásait igazoltan környezetvédelmi, klímavédelmi fenntarthatósági célokra kell fordítani.

Ezek a részletek

Az Államadósság Kezelő Központ Zrt. ismertette az összesen 62,7 milliárd jen (178,6 milliárd forint) értékben pénteken kibocsátott négy különböző futamidejű szamurájkötvény mutatóit. A négy sorozatból kettő zöldkötvény.

Eszerint a kötvénykibocsátás főszervezője a Daiwa Securities Co. Ltd., a Nomura Securities Co. Ltd. és az SMBC Nikko Securities Inc. pénzintézet volt.

A két hagyományos kötvény 22,7, és 20 milliárd jen értékű, 3 illetve 5 éves lejáratú. A rövidebb futamidejűt 0,52 százalékos, a hosszabbat 0,74 százalékos kamatszelvénnyel bocsátották ki, ami 51, illetve 73 bázispont kamatfelárnak felel meg.

A hétéves lejáratú zöldkötvényből 15,5 milliárd, a tízéves lejáratúból 4,5 milliárd jen értékben bocsátott ki a magyar állam 1,03 százalékos, illetve 1,29 százalékos kuponnal, ami a referenciakötvényekhez képest 100, illetve 120 bázispont felárnak felel meg.

A hagyományos sorozatokból befolyó összeget általános finanszírozási célokra fogja felhasználni az ÁKK. A zöld sorozatokból befolyó összeget a kibocsátó a központi költségvetés egyes zöld kiadásainak finanszírozására és refinanszírozására fordítja.

Az ügylettel teljesült az adósságkezelő idei 4 milliárd euró összegű nemzetközi devizakötvény kibocsátási terve. Az a cél is megvalósult, hogy a 2018-ban kibocsátott 3 éves futamidejű jen kötvényhez képest hosszabb futamidejű sorozatok kerültek a japán piacra, ami segíti a futamidő hosszítási stratégia teljesülését. A japán "zöld" befektetők elérésével pedig tovább bővült a kibocsátó befektetői bázisa - írta az ÁKK Zrt.