"A diplomáciai misszió megnyitása jelentős lépés bármely két ország közötti kapcsolat erősítésében, és úgy gondoljuk, hogy ennek a magyarországi konzulátusnak a létrehozása itt Kumasi-ban is egy ilyen lépés" - mondta Imad Wolley, Magyarország új tiszteletbeli konzulja Ghánában a hét elején, amikor átadták az új félhivatalos képviseletet Ghánában. Az eseményen ott volt Szabó András magyar nagykövet és Joó István export növeléséért felelős helyettes államtitkár is a MyJoyonline helyi portál beszámolója szerint.

Tavaly rendezték meg a magyar-ghánai befektetői fórumot az országban, ahol - ahogy arról a Napi.hu akkor beszámolt - kijelentették, hogy a magyar kormány több befektetést is tervez, köztük regionális mezőgazdasági központok létrehozását a tudás és a technológia átadásának elősegítésére. Most a tiszteletbeli konzulátus avatásán azt mondták, hogy a kirendeltség szerves szerepet fog játszani e cél elérésében. Magyarország nagy potenciált lát Ghánában, különösen a mezőgazdasági fejlesztés terén. De ipari létesítmények kiépítését is tervezik: Tema városában az egymilliárd dollárból megvalósítani tervezett Bridge Power nevű erőművet a GE magyarországi leányvállalata által gyártott turbinákkal szerelik majd fel, és ghánai források szerint a magyar állami Eximbank is beszáll a finanszírozásba (de ezt a magyar Külügyi és Külgazdasági Minisztérium tagadta.)

A héten pedig egy újabb üzletet jelentett be a ghánai sajtó, amelyben egy magyar cég érdekelt: Ghána kormánya megállapodást írt alá a helyi alapítású, de magyar gyökerű Solinnal, hogy a vállalat 10 000 megfizethető lakóházat épít az országban. Nem világos a híradásokból, hogy pontosan melyik magyar cégről lehet szó, de a bejelentésből az kiderül, hogy a projekt egy része magának a Solin gyárának felépítése, amely polisztirol betont fog előállítani a gyorsház-technológiával épülő ingatlanok kivitelezésére. Az viszont nem világos, hogy kik a társaság tulajdonosai, melyik hazai cég kinti leányvállalata.

Szabó András magyar nagykövet azt mondta, hogy miután megalapították a céget, és a helyszínen gyártott gyors házépítési technológiákat, a Solin évente 2000 lakóépületet tud majd kivitelezni - írja a constructionreviewonline.com.