A keddi adatok szerint csak 1238 fővel emelkedett a beazonosított fertőzöttek száma, ami október óta nem látott alacsony szint. Nem véletlen, hogy az elmúlt hét csökkenő trendje alapján Müller Cecília tisztifőorvos, valamint Gulyás Gergely kancelláriaminiszter és a kormány más képviselői is arról beszéltek, hogy a második hullám csúcsán talán túllehet Magyarország. Viszont a kedvező fertőzési adatokat nem követte egyelőre a halálozási mutatók csökkenése, negyedik napja haladja meg a napon belüli exitálások száma a 180-as számot.

Ha lakosságarányos közzelítéssel, egymillió főre osztva nézzük meg a halálozási adaokat, akkor az látszik, hogy a Magyarországnál sokkal súlyosabb járványügyi problémákkal küzdő országokban - az Egyesült Államokban, Ukrajnában, Romániában - sem olyan rossz a mortalitás. Ennek okai egyelőre nem ismertek, de az alábbi grafikon, amely az új halálozások számát egy hétnapos mozgóátlagra vetítve, vagyis a trendről képet adva ábrázolja a helyzetet, jól látszik, hogy csak a szomszédos Szlovéniában és Horvátországban veszélyesebb csak a koronavírus-járvány. Mind a két ország teljes vagy ahhoz közeli lezárásba menekült az elmúlt időszakban.

A statisztikákat megnézve jól látszik, hogy magas itthon a kórházi betegekre jutó halálozások száma is: az elmúlt hét napot tekintve 1,89 százalékról 2,63 százalékra is emelkedett ez a mutató vasárnapra. A hétvégi adatok csúszása miatt az a pénteki/szombati eseteket jelentette, a hétvégi adatok inkább a hétfői és keddi arányokban látszanak, de a hagyományos kevésbé intenzív hétvégi adatfeldolgozás mellett is 2,58 és 2,53 százaléka volt a kórházi kezeltekre vetített halálozási aranyszám.

A különbség az új esetek és a halálozás között annyira nem meglepő, mert 10-14 napos átlagos eltolódás van a kettő között, de két hete már volt egy csökkenés a napi új eseteknél, 2219-3221 volt a napi szám az 5-6 ezres adatokhoz képest, amik az előző időszakból jöttek. Ez viszont még nem jelent meg mostanra a mortalitásban.

Ráadásul egyáltalán nem biztos, hogy tartós lesz az új esetek csökkenő száma: a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) által közzé tett 51. heti adatok alapján Békéscsabán, Nyíregyházán, Szekszárdon és a Budapest környéki településeken (Tököl, Biatorbágy, Szigetszentmiklós, Budakeszi, Százhalombatta) emelkedik a koronavírus örökítőanyagának koncentrációja a szennyvízben. Miközben legtöbb mintában stagnál az örökítőanyag mennyisége, vagyis jöhet még felívelés az esetszámoknál is, ha nincs szerencséje az országnak.

Ezért nagyon fontos a hatályos járványügyi szabályozások és a higiéniai előírások betartása minden szakember és a hatóságok szerint is.