Új hiányadat érkezik - áprilisig több mint 700 milliárd forint volt a mínusz

Hétfőn délelőtt publikálja a legfrissebb államháztartási adatokat a Pénzügyminisztérium. A járvány miatt az év első négy hónapjában 727 milliárd forintra rúgott a deficit.
Csernátony Csaba, 2020. június 8. hétfő, 09:00
Fotó: Napi.hu / Szabó Dániel

Májusban megírtuk, hogy a járvány elleni védekezés és a gazdaságvédelmi intézkedések, így például a bértámogatási program és az adócsökkentések eredményeként az államháztartás központi alrendszere az év első négy hónapjában 727,4 milliárd forintos hiánnyal zárt.

Ezen belül a központi költségvetés 610,6 milliárd forintos deficitet, az elkülönített állami pénzalapok 6,2 milliárd forintos többletet, a társadalombiztosítás pénzügyi alapjai pedig 123,0 milliárd forintos hiányt értek el. Az előző év azonos időszakában a központi alrendszer hiánya 39,0 milliárd forintot tett ki.

A szaktárca az április adatokról kiadott összefoglalójában azt írta, hogy április végéig közel 400 milliárd forintra rúgtak ki a koronavírus-járványhoz kapcsolódó egészségügyi eszközbeszerzések, így például védőmaszkok, védőeszközök, lélegeztetőgépek beszerzések költségei.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

matura, 2020.06.08 11:24

nem normális a PM, ennyi hazudozás meg hamis öntömjénezés után nehezére esne lehazudni a rossz számokat?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html