Drágább lesz a tojás, de lesz elég

Van elég tojás Magyarországon, nem lesz belőle hiány a tojástermelők szerint. Az ár viszont magasabb lesz.
Csernátony Csaba, 2020. március 27. péntek, 07:19
Fotó: Napi.hu

Nem kell aggódnia a magyar vásárlóknak, hogy a koronavírus okozta krízishelyzet miatt nem lesz elég tojás a húsvéti idősazkban - közölte a Magyar Tojóhibrid-tenyésztők és Tojástermelők Szövetsége (Tojásszövetség) az MTI-vel. A boltláncok termelőtől függően 30-50 százalékkal több tojás rendeltek, az ellátás biztosított, mert a tojástermelés folyamatos.

Ugyanakkor áremelkedésre lehet számítani. Az elmúlt két hétben ugyanis 2-3 forinttal emelkedtek a termelői árak, hosszú távon pedig 5 százalékos termelői drágulásra van kilátás. A várható áremelkedést a Tojásszövetség egyrészt a nemzetközi szállítási költségek növekedésével, másrészt azzal magyarázták, hogy több helyen emelkedett az importált takarmány alapanyagok ára is, emellet a forint euróhoz mért árfolyama sem kedvez az importnak.

A Tojásszövetség összefoglalója szerint egy "átlagos" húsvétkor 270-280 millió darab tojás fogy, ez az éves fogyasztás nagyjából 10 százaléka. A hotelek, éttermek, menzák által felhasznált mennyiség csökkenése pótolja az eddig felmerült és még felmerülő lakossági igények fedezetét. A nagyüzemi termelésből várhatóan 1,2-1,3 milliárd tojás kerül a piacra, szemben a tavalyi 1,1 milliárdos mennyiséggel. A tojástermelők az idén nem csak tyúktelepítésre, hanem kapacitásbővülésre is számítanak.

A tojástermelő gazdák a járványhelyzetre tekintettel többszür fertőtlenítenek, több kesztyű, védőruha és maszk fogy az üzemekben. Ahogy az egészségügyben, az élelmiszertermelési szektorban is a védőfelszerelés folyamatos biztosítására van szükség: a gazdák is mindent megtesznek, hogy ezeket beszerezzék.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Linna, 2020.03.27 08:36

Minek most a tojásmizéria? A normálisabbja szerintem most nem fog húsvétozni, hiszen ez sok helyen szinte népvándorlást jelent. Idén még a rokonságot sem csalogatom. Ez eleve azt jelenti, hogy piros tojás sem lesz, tehát csak a szokásos hétköznapi mennyiségre lesz szükség.
Csak nehogy az ünnep után túl sok legyen a régi, lejárt szavatosságú tojás! Akkor kell majd figyelni nagyon!!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html