Nem kell aggódnia a magyar vásárlóknak, hogy a koronavírus okozta krízishelyzet miatt nem lesz elég tojás a húsvéti idősazkban - közölte a Magyar Tojóhibrid-tenyésztők és Tojástermelők Szövetsége (Tojásszövetség) az MTI-vel. A boltláncok termelőtől függően 30-50 százalékkal több tojás rendeltek, az ellátás biztosított, mert a tojástermelés folyamatos.

Ugyanakkor áremelkedésre lehet számítani. Az elmúlt két hétben ugyanis 2-3 forinttal emelkedtek a termelői árak, hosszú távon pedig 5 százalékos termelői drágulásra van kilátás. A várható áremelkedést a Tojásszövetség egyrészt a nemzetközi szállítási költségek növekedésével, másrészt azzal magyarázták, hogy több helyen emelkedett az importált takarmány alapanyagok ára is, emellet a forint euróhoz mért árfolyama sem kedvez az importnak.

A Tojásszövetség összefoglalója szerint egy "átlagos" húsvétkor 270-280 millió darab tojás fogy, ez az éves fogyasztás nagyjából 10 százaléka. A hotelek, éttermek, menzák által felhasznált mennyiség csökkenése pótolja az eddig felmerült és még felmerülő lakossági igények fedezetét. A nagyüzemi termelésből várhatóan 1,2-1,3 milliárd tojás kerül a piacra, szemben a tavalyi 1,1 milliárdos mennyiséggel. A tojástermelők az idén nem csak tyúktelepítésre, hanem kapacitásbővülésre is számítanak.

A tojástermelő gazdák a járványhelyzetre tekintettel többszür fertőtlenítenek, több kesztyű, védőruha és maszk fogy az üzemekben. Ahogy az egészségügyben, az élelmiszertermelési szektorban is a védőfelszerelés folyamatos biztosítására van szükség: a gazdák is mindent megtesznek, hogy ezeket beszerezzék.