A gazdaságvédelem a fő célja a 2021-es költségvetési tervezetnek, ami emellett fordít a járvány előtt kialakított célokra is - mondta Varga Mihály pénzügyminiszter a jövő évi büdzsé bemutatásakor. Idén hatodik éve megint tavasszal adja be a kormány költségvetést. A mostani helyzetben különösen fontos, hogy megmaradjon a kiszámíthatóság, ami előnyt jelent - tette hozzá.

A pénzügyi stabilitást a továbbiakban is meg kívánja őrizni a kormány, a magyar az egyik legdinamikusabban növekvő gazdaság, az idei megtorpanás után jövőre 4,8 százalékos növekedés lesz, 3 százalék körüli infláció mellett - fogalmazott a pénzügyminiszter.

Jövőre magasabb, 2,9 százalékos hiánnyal terveznek, amely alatta van az uniós küszöbnek. A szintet 2012 óta sikerült tartani, de most a járvány miatt túllépjük, ahogy az uniós országoknak a fele. Magyarország idén 9 000 milliárd forintot, a GDP 20 százalékát mozgósítja a bevezetett gazdaságvédelmi programre. Ez azért volt lehetséges, mert stabil a költségvetés évek óta, több százmilliárd forintot tudtak átcsoportosítani.

Több mint 2 000 milliárd forint lesz a jövő évi költségvetésben gazdaságvédelemre, munkahelyek, működőképes vállalatok megőrzésére, családtámogatásra. Külön alap jön létre a járványügyi készültségre, ebben mintegy 2935 ezer milliárd forint áll rendelkezésre 2021-ben.

Megmaradnak a családtámogatási célkitűzések, erre a célra 2295 milliárd forint jut. Megmarad az otthonteremtés, a babaváró program, ingyenes tankönyv ellátás, a gyerekek iskolai étkeztetésre.

A költségvetés ugyanúgy biztosítja az eddig vállalt nyugdíjemelési tételeket.

A honvédelmi források 30 százalékkal 778 milliárdra emelkednek. 935 milliárd jut a rendvédelemre.

Szinte minden terület több forrással gazdálkodhat jövőre, mint az idén. Egészségügyre, oktatásra, nyugellátásra is százmilliárdos többlettel kalkulál a büdzsétervezet.

Varga Mihály szerint egyszerűbb lesz a tervezet, megfeleződik a tételek száma, amitől remélhetőleg áttekinthetőbb is lesz a költségvetés. Nem az utasokat, hanem a rakományt dobjuk ki, mint a hajósok. Továbbra is cél a teljes foglalkoztatottság, az adócsökkentés, és a családtámogatás, ezek a szándékok jelennek meg a számok nyelvén a tervezetben - mondta Varga.

Kövér László házelnök arról beszélt, hogy a módosítókat követően a költségvetési tanács is vizsgálódhat, jelen terv szerint július 3-án, vagy 6-án lehet végszavazás. Ez egyben a tavaszi ülésszak utolsó napja is lesz.