Amikor beköszönt a tavasz Prágába, az óváros tele van nézelődő turistákkal, ám 2021-ben más kép fogadja az erre járót. Aktivisták 25 ezer keresztet rajzoltak az Óváros tér kövére, ezzel emlékezve a koronavírus-járvány csehországi áldozataira - kezdi régiós járványkörképét a Financial Times.

A régió többi országához hasonlóan Csehország is viszonylag kevés sérüléssel úszta meg a pandémia első hullámát egy évvel ezelőtt, ám október óta tarol a vírus. Jelenleg a csehek vezetik a halálos áldozatokkal kapcsolatos szomorú statisztikát, a koronavírus-betegségben relatíve ebben az országban haltak meg a legtöbben a világon. Százezer lakosra 231 áldozat esik.

Ez a szörnyű statisztika az egész régióra jellemző. Magyarország, Montenegró, Szlovénia, Bosznia-Hercegovina és Bulgária jelenleg a 10 legsúlyosabban érintett ország között van a világon, Lengyelország és Szlovákia a 25 legrosszabb statisztikát produkáló ország közé került. Szerdán a 24.hu pedig a Worldometers adataira hivatkozva azt írta, hogy Magyarországon az egymillió lakosra jutó halálozás 1965 fő, így a halálozási arány magasabb a spanyolországi, franciaországi adatnál és meghaladja a belgiumi statisztikát is.

Kevés volt az óvatosság

És ahogy a harmadik járványhullám végiggázolt a világon a helyet még rosszabbá vált, mint 2020 utolsó hónapjaiban.  A bajok egyik legfontosabb forrása, hogy a járvány vírusváltozatot-váltott, azaz immáron az elsőként az Egyesült Királyságban felfedezett B.1.1.7-es mutációja pusztít a régióban. Lengyelországban például a fertőzések 80 százalékáért ez a kórokozó a felelős - derült ki Adam Niedzielski egészségügyi miniszter beszámolójából. A hivatalos adatok szerint Csehország néhány régiójában hasonló a helyzet, egy februárban megjelent tanulmány szerint ebben az országban a fertőzések majdnem háromnegyedét okozza az angol mutáció.

Az emberek védekező viselkedése a járvány első hulláma idején alakult ki - magyarázza Daniel Prokop, a prágai PAQ Research kutatóintézet alapítója. Ez az intézet 2500 ember megfigyelésével vizsgálta az emberek kapcsolattartási szokásait a fertőzésveszély ideje alatt. Kiderült, hogy a kontaktusoknak az a csökkentése, ami akkor elég volt, az elmúlt hónapokban kevésnek bizonyult, mert az angol variáns sokkal agresszívabban fertőz, mint az eredeti vírus.

Prokop megemlíti még, hogy Kelet-Közép-Európában sokkal többen élnek többgenerációs családban, mint a kontinens nyugati felén vagy északi részén. Ezzel önkéntelenül kiteszik az idősebbeket a fertőzésveszélynek. Emellett a régióban több az olyan munkahely, amelynek feladatait nem lehet távmunkában ellátni.

Eltérő hibák

A régiós kormányok elkövettek hasonló és eltérő hibákat is a járvány kezelésében. Ami az előbbieket illeti, szemben az egy évvel ezelőtti reakciójukkal, amikor gyorsan lezárták az országukat, 2020 nyarának végén és őszének elején késlekedtek. Igyekeztek minél tovább elkerülni az országuk gazdaságát károsító intézkedéseket.

Ami a különbségeket illeti, Csehországban a kormány nem reagált arra, amikor kiderült, hogy a teszteléseket és a járványt monitorozó más módszerek alkalmazását 2020 közepén elhanyagolták. Így nem jelezték időben az októberben megindult második hullámot. Szakértők szerint Lengyelországban azzal követték el a legnagyobb hibát, hogy nem korlátozták az Egyesült Királyságban dolgozó lengyelek hazatérését a karácsonyi ünnepekre. Ők hurcolták be az angol mutánst. Ezt tetézték azzal, hogy a vállalkozók nyomására február végén enyhítettek a szállodák és a vendéglők bezárásának szabályain.

Már késő

Tovább súlyosbítja a helyzetet a tömeges oltások lassú haladása és az oltásokkal szembeni idegenkedés, amit az AstraZeneca vakcinájának mellékhatásai körüli vita csak súlyosbított. Szlovákiában kormányválsághoz vezetett, hogy Igor Matovic miniszterelnök a kormányát támogató koalíciós pártok hozzájárulása nélkül döntött az orosz Szputnyik V vakcina importjáról, amely még nem rendelkezi európai uniós felhasználási engedéllyel.

Magyarországgal kapcsolatban az emeli ki a brit üzleti lap, hogy bár az oltási kampány jól halad, a lakosság 16 százaléka már megkapta legalább az első szúrást a védelmek adó vakcinákból, mégsem sikerült visszaszorítani a fertőzéseket és a halálozást. Idézik a Magyar Orvosi Kamara Győr-Moson-Sopron megyei szervezetének felhívását, amelyben amatőr önkénteseket keres a kórházi ápolók hiányának pótlására.

A helyzet romlására válaszul a régiós kormányok újabb szigorításokat vezettek be. Csehországban március elején zárták be az iskolákat és a boltokat, Lengyelországban március közepén visszavonták a két héttel korábbi könnyítéseket. Szakértők szerint azonban ezek az intézkedések elkéstek, sokkal hamarabb kellett volna lépni, legkésőbb akkor, amikor kiderült, hogy az angol vírusváltozat kezdett fertőzni a régióban. Ahogy Maria Ganczak lengyel virológus professzor fogalmaz, a tej sajnos már kibuggyant a korsóból.