Operatív törzs: tökéletesen diagnosztizál a hazai rendszer

Jól vizsgázott nemzetközi összevetésben is a hazai járványügyi rendszer, eddig minden koronavírus tesztnél megbízhatóan diagnosztizáltak. Az operatív törzs napi beszámolója alapján vissza lehet térni a központosított járványkezelésre, és változott a határátkelésre vonatkozó szabályrendszer is.
Rácz Gergő, 2020. május 12. kedd, 11:51
Fotó: hirado.hu

Kiss Róbert alezredes jogszabályváltozásról adott tájékoztatást, eszerint elektronikusan lehet csak beadni a behajtási igényt a határon, indokolni kell a méltányossági igény okát, mindezt magyarul (a változásokról itt írtunk részletesen). A határozatban vannak kiemelt esetek, ilyen a munkavégzés, meghívólevél, egészségügyi ellátás igénybevétele, adott a lehetőség tanulóknak, és lehet temetésre is menni hozzátartozó elhalálozása estében.

Kedd reggelig 421 ember vállalta a karantént monitorozó szoftver telepítését, jelenleg több mint 11 ezer hatósági karantén van hatályban, ezek közül 40 esetében jelentettek problémát a hatóságok. A rendőrök továbbra is ellenőrzik a járvánnyal kapcsolatos korlátozások betartását, Kiss beszámolója szerint kevés esetben kellett fellépni Budapesten, illetve a vidéki településeken is, ahol már a héten jóval lazább körülmények között működhet a vendéglátás.

Stabilan tartjuk alacsonyan az új fertőzöttek számát - mondta Müller Cecília országos tisztifőorvos. A kijelölt Szent László kórházban 12 embert lehetett levenni a lélegeztetőgépről. Többségük idős ember, de van köztük egy immár jó állapotú 40-es fertőzött is. Ma 4 fővel, 425-re emelkedett a halottak száma, ezer fölött van viszont a gyógyultaké. Jelenleg 1881 az aktív fertőzött, 61 százalékuk Budapesten és Pest megyében. A leginkább fertőzött központi területen is javulnak a számok.

Visszatérhetünk a járvány elején kialakult eljárásrendre, vagyis a kijelölt intézmények látják el a fertőzötteket, és újraindul az ettől független ellátási rendszer. Jelenleg 35 fekvőbetegeket kezelő intézményben van koronavírusos beteg. A centralizált ellátás célja, hogy az egyéb kezeléseket is el lehessen végezni olyan intézményekben, ahol kevésbé kell terhelni a dolgozókat is a járvánnyal kapcsolatos teendőkkel.

Fenn kell tartani az éberséget, így több kórház és bevethető intézmény is szerepel a nyilvántartásban, amennyiben arra szüksége lenne. Aki nem szorul kórházi ellátásra, maradhat és gyógyulhat otthon - mondta Müller. Nem kötelező senkit Budapestre szállítani, amennyiben, azt a kezelő orvosok nem tartják szükségesnek.

Müller elmondása szerint tökéletesen szerepelt a magyar egészségügyi laboratóriumi rendszer, ami hibátlanul, megbízhatóan tudta a mintákat felmérni, és diagnosztizálni a koronavírusos eseteket.

Elmondása szerint megvizsgálták az ellátó intézmények terén az orvosok elérhetőségét. A maszkokról elmondta, hogy azokat fizikailag viselhetetlenné kell tenni kidobás előtt. Müller szerint jó ötlet eltépni, szétvágni azokat, nehogy más valaki a szemétből kivéve felvegye őket. Dupla falu szemeteszsákban ki lehet dobni rendes szemétként a használt darabokat.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

DrNemoda, 2020.05.12 16:50

Vissza lehet térni néni ! Maga is térjen vissza ahhoz, amihez ért - ha van olyan. Elleszünk itt , minden vonatkozásban, a visszatérést illető tekintet nélkül, a kontroll lehetőségét !
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Koronat_Orsosra_Mozgalom_2, 2020.05.12 16:28

@sziddha: "Kíváncsian várom a jövő év elején nyilvánossá váló , 2020-as halálozási adatokat !"

Mennyi legyen? Majdhozunkráegytörvényt, oszt annyi lesz. Mint a 2 millió "visszaküldött" nemzeti konzultáció, stb.

Ha ha ha
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

sziddha, 2020.05.12 16:15

Kíváncsian várom a jövő év elején nyilvánossá váló , 2020-as halálozási adatokat ! Érdekes,hogy nemrég az
angol szakminiszter elismerte,hogy sokáig ezreket nem számoltak be a halálozási statisztikába ! Remélem megélem a
jövő évet ! Nem csak ezért.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html