Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Brutális változásra kell felkészülni - mondta Orbán Viktor miniszterelnök, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara gazdaságpolitikai fórumán. Az előadása alapján a koronavírus által teremtett helyzetből már látszik, hogy rövid távon változtatniuk kell a hazai kis- és középvállalatoknak, különben be fogja őket dönteni a koronavírus.

A kormány a kamarai tagokat arra kéri, hogy állítsák össze, hogy az egyes iparágakban milyen célzott lépésekre van szükség, mivel most makrogazdasági eszközökkel nem lehet segíteni. Amennyiben ez kiderül, akkor kormány, a költségvetés, és a jegybank is megadja - akár egy gazdaságvédelmi akcióterv keretében - a vállalatoknak az igényelt támogatást. Orbán szerint ebben talán már április végére tisztábban lehet látni.

A miniszterelnök várakozásai szerint el lehet felejteni a gyengébb lefolyású járvány-forgatókönyveket, szerinte biztosan világjárvány lesz. Ehhez tartozik, hogy azt is el kell fogadni, hogy a mostani fertőzésnek nem lesz vakcinája, szemben az influenzával, ahol legalább emiatt nyugodtabbak lehetnek az emberek.

A miniszterelnök beszélt arról is, hogy Kína sikeresen megfékezni látszik a vírust, de ez is 5-6 hónap volt a megjelenéstől számítva, és még nincsenek a végén. Ez az 5-6 hónap Magyarországon "júniust jelent, vagyis a turisztikai szezonnak kampó, vége, ezzel kell számolnunk" - fogalmazott Orbán, aki arra is figyelmeztette a logisztikában, idegenforgalomban, vendéglátásban tevékenykedő vállalkozásokat, hogy komoly visszaesésre készüljenek.

A miniszterelnök teljes egészében kiszorítaná a külföldi tulajdont a magyar államadósságból, szerinte hamarosan 60 százalék alá csökkenhet az ország államadóssági mutatója.

Az elmúlt évtized gazdasági sikereinek lényege Orbán szerint, megérteni a nép karakterológiáját, ez a magyarok esetében a büszkeség iránti igény. Ennek is fenn kell maradnia, hogy megmaradjon a 2 százalékos növekedési többletünk az uniós átlaghoz képest, függetlenül attól, hogy ez számszerűen mekkora bővülést jelent.