Magyarország 8,3 millió euró értékben adott el karbonkvótát

Magyarország 6,63 eurós egységáron adott el összesen 1,25 millió darab második fázisú, azaz 2008-2012 érvényességű európai szén-dioxid-kibocsátási egységet (EUA) hétfői aukcióján.
MTI, 2012. december 10. hétfő, 18:07
Fotó: Napi.hu

A lipcsei Európai Energiatőzsde (EEX) közleménye szerint a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) megbízásából lebonyolított aukción elért árfolyam egy eurócenttel magasabb az aukció időpontjában érvényes 6,62 eurós másodpiaci árfolyamnál.

Az aukcióra 14 társaság valamivel több mint 7 millió egységnyi ajánlatot nyújtott be, így a kereslet 5,6-szorosa volt a kínált mennyiségnek. A magyar állam egy hét múlva, december 17-én hasonló mennyiséget kínál fel értékesítésre.  Magyarország a hétfői aukciót megelőzően, az idén 2,5 millió EUA-t adott el egy londoni közvetítő segítségével.

A lipcsei energiatőzsdén elektromos árammal, földgázzal, szénnel és szén-dioxid-kvótákkal, illetve ezeknek származtatott termékeivel kereskednek. Az EEX-en 2005 óta kereskednek az európai kibocsátási rendszer keretében kiadott szén-dioxid-kibocsátási kvótákkal. A rendszer értelmében egyes tagállamok, illetve vállalatok kibocsátási kvótákat kapnak a tagállamok által meghatározott allokációs tervnek megfelelően.

Amennyiben egy adott vállalat, például erőmű vagy ipari üzem nem tudja teljes egészében lefedni a kvótájával az éves károsanyag-kibocsátását, akkor mástól kényszerül kibocsátási kvótát vásárolni, különben súlyos pénzbírságra számíthat. Ugyanakkor egy társaság vagy ország értékesítheti is felesleges kvótáit.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

matuska63, 2012.12.11 10:40

@rigolya: Miért is termelnek veszteséggel? Lehet, hogy azért mert a földtani jellemzők nem jók? (vékony szénrétegek, és nagyobb mélységben.)Lehet, hogy ezen is lehet javítani megfelelő technológiával. Miért éri meg egy Ausztrál cégnek Mo-on bányát nyitnia a gondolat és az első tényleges kakpavágás között miért telik el több mint 5 év. Ja és a legfontosabb a legtöbb magyar szénben magas a kén aránya, ez is EU-s kritérium. De egyébként csak körül kéne nézni, mert biztos van nyereséggel müködtethető. Lásd az Auszikat.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

rigolya, 2012.12.11 09:44

@juliann: Még mindig fizetjük a szénfilléreket a szénbányáink veszteséges termelése miatt... Most akkor mi a gond?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

juliann, 2012.12.11 08:04

Az aukcióra 14 társaság valamivel több mint 7 millió egységnyi ajánlatot nyújtott be, így a kereslet 5,6-szorosa volt a kínált mennyiségnek.

Ezután a kelet - német területen levö óriási barnaszén alapú erömü büntetés nélkül üzemelhet !
Lengyelországban is megszünik a gond !
MAAGYARORSZÀGON nem lehet majd szénbányát nyitni !!!
Ez volt a """ világosi """ szén """ fegyverletétel ....
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html