A lipcsei Európai Energiatőzsde (EEX) közleménye szerint a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) megbízásából lebonyolított aukción elért árfolyam egy eurócenttel magasabb az aukció időpontjában érvényes 6,62 eurós másodpiaci árfolyamnál.

Az aukcióra 14 társaság valamivel több mint 7 millió egységnyi ajánlatot nyújtott be, így a kereslet 5,6-szorosa volt a kínált mennyiségnek. A magyar állam egy hét múlva, december 17-én hasonló mennyiséget kínál fel értékesítésre.  Magyarország a hétfői aukciót megelőzően, az idén 2,5 millió EUA-t adott el egy londoni közvetítő segítségével.

A lipcsei energiatőzsdén elektromos árammal, földgázzal, szénnel és szén-dioxid-kvótákkal, illetve ezeknek származtatott termékeivel kereskednek. Az EEX-en 2005 óta kereskednek az európai kibocsátási rendszer keretében kiadott szén-dioxid-kibocsátási kvótákkal. A rendszer értelmében egyes tagállamok, illetve vállalatok kibocsátási kvótákat kapnak a tagállamok által meghatározott allokációs tervnek megfelelően.

Amennyiben egy adott vállalat, például erőmű vagy ipari üzem nem tudja teljes egészében lefedni a kvótájával az éves károsanyag-kibocsátását, akkor mástól kényszerül kibocsátási kvótát vásárolni, különben súlyos pénzbírságra számíthat. Ugyanakkor egy társaság vagy ország értékesítheti is felesleges kvótáit.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!