Magyarország a győztesekhez akar tartozni

A magyar kormány bővíti a kereskedőházak hálózatát a Kárpát-medencében - jelentette be Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a tárca külgazdasági értekezletén.
MTI, 2015. június 23. kedd, 11:18
Fotó: Napi.hu

A kis- és közepes vállalkozások (kkv), amelyek külpiaci érvényesülését segíti a kereskedőházak rendszere, a földrajzi és kulturális közelség miatt nagyobb eséllyel szállnak versenybe a megrendelésekért a Kárpát-medencében.

Magyarország a győztesekhez szeretne tartozni a 2008 óta formálódó új világrendben. Ezt szolgálja számos átalakítás az elmúlt években Magyarországon: az adórendszer, a munkajogi szabályozás, a felsőoktatás átszervezése, a szociális rendszer és az egészségügy átalakítása - sorolta a tárcavezető.

A 2018-ra vonatkozó hármas célkitűzés: az EU-ban Magyarországon legyen a legmagasabb az ipar hozzájárulása a GDP-hez, az EU-ban itt legyen a legmagasabb az export GDP-hez viszonyított aránya, és Kelet-Közép-Európában itt legyen a legmagasabb az egy főre jutó közvetlen külföldi tőkebefektetés.

Az export ütemes bővülésének megtartásához két feladatot meg kell oldani. Az egyik az exportszerkezet átalakítása - a kkv-export arányának növelése -, a másik az exportpiacok diverzifikálása - mondta Szijjártó. Jelenleg a magyar kivitel 78 százaléka az EU területére irányul, a magyar kormány ezért hirdette meg a keleti és a déli nyitást, hogy a magyar cégek - az uniós piacok megtartása mellett - jelen legyenek a világgazdaság epicentrumaiban, ahol komoly növekedési potenciál van.

Magyarország három új nagykövetséget nyitott - Ecuador, Malajzia és Mongólia fővárosában -, két újat nyit idén - Etiópiában és Üzbegisztánban -, és négyet jövőre, Ghánában, Angolában, Új-Zélandon és a Fülöp-szigeteken.

Az ukrajnai háború miatt 2014-ben 520 millió dollárral esett vissza az Oroszországba, és nagyjából 300 millió dollárral az Ukrajnába irányuló magyar kivitel, és ez a negatív tendencia idén az első negyedévben is folytatódott.

Szijjártó méltatta a KKM háttérintézményeinek tevékenységét, valamint a stratégiai partneri megállapodásokat, amelyeket a magyar kormány kötött eddig 56 gazdasági szereplővel. A miniszter bejelentette, hogy két új ilyen megállapodás aláírását készítik elő, az egyiket az Alföldi Tej Kft-vel, a másikat a Johnson Electric járműalkatrész-gyártóval.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

matolcsy, 2015.06.23 13:19

A magyarok akkor és csakis akkor voltak győztesek amikor nem tartoztak sehova.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

na4, 2015.06.23 12:47

Ahhoz egészen másképpen kellene gondolkozni, és cselekedni.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

hunorti, 2015.06.23 11:22

Magyarország a győztesekhez akar tartozni.......most megtehettétek volna ,180 ezer embernek 35-40 000 ft.tal növelhettétek volna jövőre a nettó havi bérüket ..,nem tettétek meg ,pedig a hiány 3 % alatt maradt volna !!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html