Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A magyar hatóságoknak komoly gondot okozott szerdán, hogy feltartsák a Németországba igyekvő menekültek hullámát a budapesti Keleti pályaudvarnál - kezdi beszámolóját a Wall Street Journal (WSJ). Magyarország az Európai Unió perifériáján különösen nehéz helyzetben van, ám az egész kontinensen egymást követik a bevándorlókkal kapcsolatos események.

Az EU vezetőire egyre nagyobb nyomás nehezedik annak érdekében, hogy vegyék a kezükbe a kétségbeesett menekültek ügyének kezelését. A uniós tagállamok érdekellentétei miatt egyre nehezebb betartani a migrációval kapcsolatos közös szabályokat. Az Európai Bizottság olyan tervet készít, amely megosztaná a menedékjogot kérőket a tagországok között - a javaslat - amelyről Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke a szeptember 9-i, az EU helyzetéről szóló beszédében is szólni fog - a szeptember 14-ei belügyminiszteri csúcs elé kerülhet.

Éhes vagyok, szomjas vagyok

Magyarországnak már-már megoldhatatlan feladatot jelent, hogy korlátozza azoknak a bevándorlóknak a továbbutazását, akik nem rendelkeznek érvényes európai vízummal. A magyar hatóságok próbálnak érvényt szerezni annak a szabálynak, amely szerint a menekültek nem kérhetnek menedékjogot egyszerre több jogrend szerint.

A rendőrség kiszorította a menekülteket a Keleti pályaudvarról kedden ami tiltakozásokat váltott ki az épület előtt. Ez folytatódott szerdán is, a demonstrálók a Szabadságot!, illetve a Németország! szavakat skandálták. Éhes vagyok, szomjas vagyok! Miért nem ülhetünk fel a vonatra? - kérdezte egy 30 éves menekült, aki a háború szaggatta szíriai Aleppóból érkezett.

Budapest szívességet tesz?

A pályaudvart lezárták a bevándorlók előtt, azok előtt is, akik rendelkeztek érvényes vonatjeggyel és regisztrációs papírokkal. A WSJ érzékletes képpel számol be a kőbányai vasútállomáson történtekről. A Debrecenbe irányított menekültek egy része leszállt a vonatról jelezve, hogy Németországba akarnak menni. Egyesek a gyermekeiket a fejük fölé tartva gyalogoltak a sínek között.

Káosz a Keletiben, engedékenység Bécsben

Csütörtök reggel visszavonták azokat a rendőröket a Keleti Pályaudvartól, akik eddig lezárva tartották a főbejáratot és az oldalbejáratokat is ellenőrizték. A migránsokat beengedték a Keleti pályaudvar csarnokába. A bevándorlók, akik Nyugat-Európába akarnak utazni, benyomultak a pályaudvar csarnokába.  A pályaudvaron a menekültek felnyomultak egy GYSEV-szerelvényre, amelynek elején egy olyan mozdony áll, amelyen a matricázás magyarul és németül az 1989-es határnyitásra emlékezik, és német zászló is látszik rajta.  A szerelvényt teljesen megtöltötték, akiknek pedig már nem jutott hely, azok fürtökben lógnak a kocsik lépcsőjén. A vonat melletti peront is teljesen megtöltötték a migránsok. Az MTI tudósítójának a vonaton lévők azt mondták, azt hiszik, ez a szerelvény elviszi őket Nyugat-Európába. Eközben a hangosbemondóban folyamatosan arról tájékoztatnak (igaz, az MTI nem írja, milyen nyelven), hogy a Nyugat-Európába induló nemzetközi járatokat törölték, a belföldiek azonban elindulnak.
Eközben Bécsből olyan hír érkezett, hogy a bécsi rendőrség ellenőrzés és regisztráció nélkül továbbengedi az osztrák fővárosba érkező menekülteket. A bécsi rendőrkapitány, Gerhard Pürstl, csütörtök reggel az intézkedést azzal indokolta, hogy nem tudják ellenőrizni az összes átutazót, nem tudják megállapítani a személyazonosságukat és őrizetbe venni sem tudják őket.

Ezt követően az olvasó megtudhatja, hogy a főváros fél kilométerre a Keletitől új tranzitállomást épít, amihez 12 napra van szüksége. A WSJ idézi Tarlós István főpolgármestert, aki szerint Budapestet nem kötelezi semmilyen jogszabály arra, hogy bármit tegyen a migráció ügyében.

A városvezetés ennek ellenére próbál tenni valamit, mindenekelőtt a nagyváros lakóinak érdekében. A menekültek jelenlétét a tranzitra akarják korlátozni. Százezrek, milliók indultak útnak, ki tudja, milyen motivációval - idézi a WSJ Tarlós egyik megjegyzését. Végül megemlítik, hogy Orbán Viktor miniszterelnök csütörtökön Brüsszelben tárgyal, a parlament pedig pénteken kezdi tárgyalni azt a törvényt, amely lehetővé teszi a hadsereg kivezénylését a szerb határra.

Lekapcsolt "halálbusz"

A lap a hosszas magyarországi beszámoló mellett csupán néhány bekezdésben számol be más európai eseményekről. Ezek egyike is idekapcsolódik: az osztrák rendőrség lekapcsolt egy gyanús, lefüggönyözött kisbuszt, amelyben 24 afgán tinédzser zsúfolódott össze. Olyan kevés helyük volt, hogy egymás ölében ültek. Az autó Magyarországon szedhette fel utasait. A román állampolgárságú sofőr megpróbált megszökni, de elfogták.

Franciaországban a Csalagutat üzemeltető Groupe Eurotunnel SA szóvivője közölte, hogy több órára leállították a forgalmat Franciaország és Nagy-Britannia között, mert bevándorlókat láttak a síneken. Londonból különvonatot indítottak egy Calais-ban ragadt szerelvény utasaiért - jelentette be a gyorsvasutat üzemeltető Eurostar szóvivője. Becslések szerint jelenleg 3000 menekült tartózkodik az alagút bejáratánál lévő, elhíresült sátortáborban, a dzsungelben.