"Magyarország a permanens vagyonfelélés stádiumában leledzik"

A magyar gazdasági válság nem a világválság következménye, mivel a visszaesés Magyarországon már 2006-ban elkezdődött, a gazdaság 2002-2008 között nem fenntartható pályára állt, s hiába volt évi 4 százalékos a GDP-növekedés, ebből a gazdaság belső forrásból csak 1-2 százalékot produkált, a többi külső forrásból valósult meg - mondta Mellár Tamás egyetemi tanár a Magyar Franchise Szövetség közgyűlésén tartott előadásában hétfőn, Budapesten.
MTI-Eco, 2013. május 27. hétfő, 16:32

Mellár Tamás szerint ugyancsak téves az az állítás, hogy az unió és az eurózóna válsága okozta a magyar gazdaság válságát, mert egyrészt a Magyarország nem tagja az eurózónának, másrészt az ország évek óta az uniós átlag alatt teljesít.

A mai kormány unortodoxnak nevezett gazdaságpolitikáját neokonzervatívnak minősített Mellár Tamás. Ezt mutatja szerinte például, hogy az egykulcsos jövedelemadóval növelte a jövedelmi egyenlőtlenségeket, miközben az adócsökkentés nem hozta magával a kereslet bővülését. A magyar válság strukturális jellegű, ez pedig nem kezelhető sem monetáris, sem fiskális politikával - mondta.

Kifejtette, a kormányzati kiadás növelése és az olcsó hitel nem lesz hatásos. A gazdaság egyik szegmensében versenyképes, zömében nemzetközi cégek, míg a másikban hazai tulajdonban lévő és zömmel versenyképtelen cégek tevékenykednek. Az előbbieket különadóval bünteti a kormány, az utóbbiak hiába kapnak olcsó hitelt, csak a versenyképességüket konzerválják, anélkül, hogy érdemben növelnék a munkahelyek számát. Azt kellene elérni, hogy a magyar tulajdonú cégek hozzáadott értéket adjanak azokhoz az exporttermékekhez, amelyeket a multi cégek állítanak elő - mondta a kutató. A magyar gazdaság 30-40 éve vergődik ebben a csapdában, de máig nem sikerült kitörni belőle - hangsúlyozta.

Mellár Tamás kifejtette: a rendszerváltáskor 62-65 százalékos GDP-arányos adóssága volt az országnak, jelenleg az adósság 80 százalékos, de közben - a privatizációval - az ország felélte az állami vagyon 80-85 százalékát. A mostani kormány sem tudott csökkenteni érdemben a hiányon, miközben felélte a 3 ezer milliárd forintnyi magán-nyugdíjpénztári vagyon nagy részét. "Magyarország a permanens vagyonfelélés stádiumában leledzik" - vélte Mellár Tamás.

A professzor kitért arra is, hogy miközben 1969 és 1989 között a gazdaság éves átlagban 3 százalékkal növekedett, addig azóta 1 százalék az átlag. Ma már a többi visegrádi ország is megelőzte Magyarországot, amely továbbra is az EU átlag 60 százalékán áll. Hiányzik a nagy elosztó rendszerek - nyugdíj, felsőoktatás, egészségügy - reformja is. Felesleges 40 helyen képezni közgazdászt, miközben a fűnyíróelven működő megszorítás a legjobb intézményekből küldi nyugdíjba a kvalifikált oktatókat. Nem a szellemi tőke hiányzik a reformok kidolgozásához, hanem a társadalmi körülmények olyanok, hogy megakadályozzák azt - hangsúlyozta az előadó.

A kitörési pontokhoz érve hármat említett a professzor. A mezőgazdaságban termelési láncokat kell létrehozni, amelyek az alapanyagból készterméket hoznak létre. Az alapanyag termelésbe sok kis gazdaság kapcsolódhat be, munkát adva a vidéki népességnek. Jelenleg a nagybirtokokon kukoricát és búzát termel modern technológiával néhány ember, és ez az alapanyag hagyja el exportként az országot. A másik két kitörési pont lehet a helyi zöld erőművekben előállított megújuló energia, illetve a technikai-technológiai réseket kihasználó kutatás-fejlesztés.

Végül a vélhetően hamarosan megszűnő túlzottdeficit-eljárásról szólva kiemelte: a 3 százalék alatti hiányt úgy érte el a gazdaságpolitika, hogy felszámolta a következő évek növekedési lehetőségét. Egyúttal nagy lesz a csábítás a gazdaság élénkítésére, amihez forrásként ott van az MNB devizatartaléka, illetve az államháztartás finanszírozásához is hozzájárulhat a jegybank azzal, hogy a másodlagos piacon állampapírokat vásárol. Ez a gazdaságélénkítés átmenetileg 1-2 százalékos növekedést hozhat, azonban nem gyógyítja a strukturális bajt, sőt a versenyképtelen cégek segítése növeli az importot, ami az infláció növekedésével és a forint gyengülésével járhat - mondta. A kormánynak előnyös az infláció, mivel csökkenti az adósságot - tette hozzá. Kérdésre válaszolva az előadó így jellemezte a jövő évi választások után várható helyzetet: ha a jelenlegi kormány marad, a külföldi tőke elkezdi elhagyni az országot, ha új kormány jön, az béna kacsa lesz.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

homer11, 2013.05.29 14:12

bizony, vagyonfelélés folyik, eltolvajlották a nyugdíjpénzeket, most épp az ország gazdaságát rohasztják el. tolvaj narancskomcsi csürhe.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

szkitaati, 2013.05.29 13:15

A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

lomb, 2013.05.28 18:54

"Magyarország a permanens vagyonfelélés stádiumában leledzik"

Kedves Mellár úr tévedésben leledzik! Magyarország a permanens síbolás állapotában leledzik!

Talán véletlenségből síboltak ki 242 milliárd dollárt - becslések szerint - az országból? (csak zárójelben: ez 2 évnyi GDP!!!)
Mennyi is az államadósságunk?
A "vagyont" nem feléltük, hanem ELLOPTÁK!

Abban az egyben igaza lehet, hogy ebben a társadalom ellen elkövetett bűnben az egész politikai "elit" - cinkos összekacsintással - benne volt/van!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

lomb, 2013.05.28 18:41

@rigolya: "Fogalma sincs, miről szólnak a stratégiai megállapodások!"

Maga biztosan ott ül a tárgyalóasztalnál - ezért ilyen "jól" informált!

"Egy ad-hoc, akár visszamenőlegesen törvénykező állammal kötött szerződés alapján egy multi sem fog magyar beszállító után nézni!"

Biztosan igaza lehet, ám valószínűleg egyes multik nem "rigolyafejjel" gondolkodnak és - egy kis noszogatás (szerződés) után - racionális döntést hoznak, mint a tesco.

"...akkor ott bizony nem segít a stratégiai megállapodás már!"

Mint rendesen, most is "okoskodik"?

Kedvenc fődemagógom, azért csak monggyaaa...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

ZalanIvan, 2013.05.28 17:26

@bertalaszlo: Köszönöm a segítséget.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html