Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A Moody's szerint a cseh, a lengyel és a magyar gazdaság kilátásai is gyengébbek a korábban vártnál, azonban visszaesést csak Magyarországon vár a hitelminősítő leányvállalata. A szakértők előrejelzése szerint a cseh gazdaság 0,3 százalékkal növekedhet idén, míg a lengyelek a tavalyi két százalékos bővülés után 1,9 százalékkal nőhetnek.

Az elemzők szerint a három érintett országban 2012-ben is csak az export volt a növekedés motorja, mivel az emelkedő munkanélküliség, a csökkenő reálbérek és a megszorítások miatt tovább esett a lakosság fogyasztása. Az export szempontjából probléma, hogy mindhárom ország kivitelének 75 százaléka az Európai Unióba irányul - teszi hozzá Tomas Holinka, a Moody's Analytics közgazdásza.

A fentiek mellett súlyosbítja a problémát, hogy a háztartások szigorodó hitelfelvételi követelményekkel szembesülnek, hiszen a régióban nagyrészt nyugat-európai bankok leányvállalatai vannak jelen, melyek most fokozatosan építik le pozícióikat. Ez a folyamat a legfájdalmasabb Magyarországon, ahonnan 2011 közepe és 2012 közepe között a GDP 14,2 százalékának megfelelő forrást vontak ki a pénzintézetek.

Szintén a magyar gazdaságot hozzák fel elrettentő példaként a beruházások visszaesése kapcsán: az elemzés szerint Magyarországon a romló üzleti környezet, a kiszámíthatatlan politikai döntések és a növekvő munkaerőköltségek vetik vissza a beruházásokat.