Megerősítette a magyar államadós-osztályzatot pénteken a Standard & Poor's.

A nemzetközi hitelminősítő nem módosította sem a devizában és forintban fennálló hosszú és rövid futamidejű szuverén kötelezettségek BB plusz/B szintű besorolását, sem annak stabil kilátását.

Az S&P idén 3 százalékos, a 2015-2018-as időszakban átlagosan 2,4 százalékos GDP-növekedésre számít a magyar gazdaságban. Ez ugyan segíti, hogy a még mindig magas államadósság csökkenő pályára álljon, ám a magyar potenciális növekedés még mindig elmarad a régiós versenytársaké mögött. Jövőre pedig a GDP várhatóan megérzi az uniós források átmeneti csökkenését.

Magyarország hitelminősítése
CégDevizaadósságKilátásForintadósságKilátás
FitchBB+pozitívBBB-pozitív
Moody'sBa1-Ba1stabil
Standard & Poor'sBB+stabilBB+stabil
Forrás: ÁKK

A cég döntésének indoklása szerint az alacsony olaj- és földgázárak, az emelkedő foglalkoztatottság, a devizaalapú hitelek forintosítása nyomán csökkenő óvatossági megtakarítások, valamint és az alacsonyabb adósságszolgálat révén növekvő jövedelmi hányad egyaránt segítette a háztartások fogyasztásának élénkülését, a 6,8 százalékos munkanélküliségi ráta pedig egy évtizedes mélyponton jár.

A felminősítésre vágyó magyar kormányzatnak rossz hír lehet, hogy S&P úgy fogalmazott, hogy kiszámíthatatlan a gazdaságpolitikai környezet és a magas maradt az államháztartás eladósodottsága.

A magyarországi demográfiai folyamatok továbbra is gyengék, ebben szerepe van a sok magas képzettségű kivándorlásának is. A munkaerő-piaci részvétel pedig a nők körében továbbra is alacsony.

A gazdaság versenyképessége rendben van, ezt jelezi a reáleffektív forintárfolyam alakulása is. A munkaerőpiac rugalmas, jelenleg átlagosan 7,3 euró az egy munkaórára jutó teljes költség - ez még mindig kevesebb, mint a harmada az EU-28-ak átlagának és jócskán elmarad a cseh és a szlovák értéktől is.

Ez  kellene a felminősítéshez

A hitelminősítő azt is összegezte, hogy mi kellene a magyar felminősítéshez. Eszerint olyan kormányzati intézkedések kellenének, melyek ösztönzik a beruházást és a erősítik a fenntartható ütemű gazdasági növekedést.

Másrészt pedig leminősítés a jövőben akkor fenyegetne, ha a költségvetési pénzügyi folyamatok rossz irányba mennének, erősödne a kvázifiskális tevénység, vagy pedig jelentősen nőne a magyar gazdaság külső sérülékenysége.

Prognózis
Megnevezés2015201620172018
GDP (éves változás, százalék)3,02,42,02,0
Beruházási ráta (GDP százalékában)21,922,123,024,0
Export (GDP százalékában)91,492,694,297,0
Munkanélküliségi ráta (százalék)6,86,05,85,5
Külkegyenleg (GDP százalékában)2,52,41,51,2
Működőtőke-beáramlás (GDP százalékában)0,40,70,81,0
Bruttó adósság (GDP százalékában)77,776,375,174,0
Infláció (százalék)-0,301,52,0
Forrás: S&P

Mikor máskor?

Miközben a magyar szuverén adósságminősítés az S&P besorolása szerint BB+, addig a befektetési kategóriában van a lengyel, a cseh és a román besorolás. A magyar  minősítéshez csatolt kilátás az S&P-nél és a Moody's-nál stabil, a Fitchnél pedig már pozitív, a felminősítés nagyobb valószínűségére utalva. A következő mlehetséges minősítési időpontok 2015-ben: a Moody's-nál november 6., míg a Fitchnél november 20.

Magyarország felminősítését jó ideje már csaknem minden piaci szereplő várja, azt alapvetően a piacok be is árazták, így a kilátás javításának - ha végre bekövetkezik - tartós pozitív hatása várhatóan nem vagy csak kicsi lesz - vélik a CIB Bank elemzői.

A Napi.hu által korábban megkérdezett elemzők nem tartották valószínűnek, hogy idén sor kerülne bármelyik nagy hitelminősítőnél arra, hogy visszakerüljünk a befektetésre ajánlott - azaz nem bóvli - kategóriába.

Ha megtörténne a felminősítés, az enyhén pozitívan hathatna a kockázati prémiumok csökkenésén keresztül a magyar részvénypiacra, azonban korántsem várható olyan nagy tűzijáték, mint 19 évvel ezelőtt, amikor utoljára "megugrotta" ezt a lépcsőt az ország.

A S&P kiemelte, hogy Magyarországon jól képzett és versenyképes a munkaerő és kiegyensúlyozott az export szerkezete. A hitelminősítő szerint csökkent Magyarország külső sérülékenysége, köszönhetően nagyrészt a lakossági devizahitelek nagymértékű átváltásának és az adósság forintaránya fokozatos növekedésének. Ezeknek, valamint az alacsony inflációnak és kedvező fizetési mérlegnek köszönhetően Magyarország a feltörekvő piacokon jelenleg az egyik legkevésbé kitett az esetleges negatív hatásoknak - közölte kissé szomorkásan a Nemzetgazdasági Minisztérium.