Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A világ egyik legnagyobb, 100 milliárd dollár alaptőkével létrehozott multilaterális fejlesztési bankja 2016 júliusában nyitotta meg kapuit az újonnan csatlakozó országok előtt. A tagság feltételeiről szóló tárgyalások gyors és magyar szempontból kedvező lezárását követően az Országgyűlés májusban fogadta el a taggá váláshoz szükséges nemzetközi megállapodást.

A csatlakozási okmányokat a közgyűlés keretében Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter, az AIIB Magyarországot képviselő kormányzójaként adta át Jin Liqun, a bank elnöke számára - olvasható az NGM közleményében.

Varga Mihály kiemelte, hogy Magyarország másodikként csatlakozik a bankhoz Közép-Kelet-Európából. Hazánk gazdasági súlyának megfelelő tulajdonosi részesedést ért el az intézményben - amely nagyobb például Portugália részarányánál -, így az Egyesült Királyság által vezetett országcsoport tagjaként Magyarország az igazgatóságban hatékonyan vehet részt a bank stratégiájának, célkitűzéseinek alakításában is - tette hozzá.

Az Ázsiai Infrastrukturális Beruházási Bankot kínai kezdeményezésre azért hozták létre, hogy az ázsiai és a csendes-óceáni térség óriási méretű, mintegy évi ezermilliárd dollár nagyságrendű beruházási szükségletét versenyképes források nyújtásával és mobilizálásával enyhítsék. A kezdeti célkitűzéseket már igazolni látszik a bank, hiszen a működésének megkezdése óta eltelt időben az elfogadott projektek értéke meghaladja a 2 milliárd dollárt. A közgyűlésen a bank tulajdonosai - köztük már Magyarország is - ennek dinamikus növelését tűzték ki célul.