Magyarország csúnyán lemaradt - Mit mutatnak a számok?

Bár látszólag magára talált a magyar gazdaság, ez régiós összehasonlításban nem látszik. Idén mindenki elhúz mellettünk.
Szabó Zsuzsanna, 2016. augusztus 12. péntek, 17:12
Fotó: Reuters

Az Eurostat pénteken közölte az európai uniós és az eurózónás tagállamokra vonatkozó gyorsbecsléseket. Ezek alapján az EU GDP-je a második negyedévben 0,4 százalékkal bővült az előző negyedévhez képest, míg az egy évvel korábbinál 1,8 százalékkal lett nagyobb. Ezen belül az eurózóna gazdasága az előző negyedévhez képest 0,3, a 2015. második negyedévéhez képest 1,6 százalékos növekedést ért el. Az adatok meghaladták az elemzői várakozásokat, miután az alacsony energiaáraknak köszönhetően nőtt a háztartások vásárlóereje.

A KSH is pénteken tette közzé a magyar becslést, amelynek nagyon örült a nemzetgazdasági tárca, mivel a magyar adat a piaci várakozások feletti lett. (Jóllehet a tárca, a KSH és a Századvég Gazdaságkutató Zrt. is a szezonálisan nem kiigazított adatot hangsúlyozta - talán mert az 1,7 százalékos szezonálisan és naptárhatással is kiigazított év/éves adat nem annyira impresszív, mint a 2,6 százalékos nyers adat - a szerk.)

A CIB Bank elemzői ugyanakkor arra hívták fel a figyelmet gyorselemzésükben, hogy bár az első negyedéves nyers (kiigazítatlan) GDP adat a konszenzusnál (1,9-2,0 százalék) gyorsabb növekedési ütemet jelzett, óvatosságra intő a naptárhatással, illetve naptárhatással és szezonálisan is kiigazított növekedési ütem, ami elmarad a nyers adattól és a különbség a szokásosnál lényegesen nagyobb.

Így állunk az uniós összehasonlításban

Az előző negyedévhez viszonyított változásban a magyar gazdaság a régiós versenytársak között jól szerepelt, hiszen az 1,1 százalékos szezonálisan kiigazított magyar adatnál csak Romániában volt nagyobb, 1,5 százalékos a növekedés. Ugyanez igaz az összes uniós országgal való összevetésnél is, vagyis hogy csak Romániában látható gyorsabb növekedés. Ebben az esetben az uniós átlagnövekedés 0,4 százalék volt.

Az éves összehasonlításoknál már más a helyzet. Itt ugyanis az látszik, hogy az idei második negyedévi 1,7 százalékos magyar dinamika még az 1,8 százalékos uniós átlagtól is elmaradt. A tagállamok teljesítményét nézve toronymagasan vezet a román gazdaság, miután 2015-höz képest 5,9 százalék volt a növekedés. Magyarországot a régiós országok mindegyike látványosan előzi - Csehországot és Szlovéniát leszámítva -, ahol még nem áll rendelkezésre második negyedéves adat, miközben az első negyedév erős volt.


Év/éves alapon az EU-tagállamokkal - pontosabban a 21 tagállamot, ahol már rendelkezésre állnak adatok - összehasonlítva 10 tagállamban volt nagyobb GDP-növekedés, Németországban pedig Magyarországhoz hasonlóan 1,7 százalékos volt az év/éves bővülés. (A német adat a magyarhoz hasonlóan meghaladta a várakozásokat.)

Mitől megy a román gazdaság?

A román adat negyedéves és éves viszonylatban is kiemelkedő. Ilyen mértékű növekedést a román gazdaság a 2008-2009-es válság óta nem produkált. Az elemzők szerint a növekedés legfőbb motorja a januártól bevezetett négy százalékpontos áfacsökkentés és a közalkalmazotti béremelések nyomán a belföldi fogyasztás, ezért arra figyelmeztettek, hogy hosszú távon ez aligha fenntartható. A fogyasztás az import ugrásszerű növekedését hozta, ami ismét rontotta a külkermérleget, egyre nagyobb nyomásnak kitéve a lej árfolyamát - értékelte a Hotnews.ro portál elemzője.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

HauserArnold, 2016.08.20 18:28

@Warlock:
@HauserBlama: buta troll....
Faxa, ecsém, nyomjad....
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

HauserArnold, 2016.08.20 18:27

@Warlock:

"Mondtam már sokszor Önnek, hogy ne játssza a demagóg idiótát, nem áll jól Önnek. Régebben lehetett Önnel értelmesen kommunikálni, mostanában meg célozgatja a Blama szintet..."

Veled, ecsém, régebben sem lehetett kommunikálni - nagyeszed úgy virított mindig!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

rigolya, 2016.08.20 18:26

@Warlock: Ön megint nem gondolkodik:

Manapság van egy kis munkaerőhiány.
Manapság van alacsony kamatkörnyezet.

Manapság a legfájdalommentesebb a kevésbé hatékonyak kirostálása.

De csak várjuk ki a következő válságot, akkor minden menni fog magától. A magyar úgyis szeret mélyebben járni a recessziós gödrökben...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Warlock, 2016.08.20 18:07

@Pegazus_a_borbarat: Üdv fakutya...

"a szürke- és feketejövedelmek visszaszorításának" egyetlen egy módja van: az (akárhogyan elnevezett) adóterhek csökkentése"

Igaz... de lassan...lassan... lassan... Mivel, ha egycsapásra csökkentenek az adóterheken egy nagyot, az állam nyekken, ha a NAV megfogja az összes szürkézőt, feketézőt, a gazdaság és az állam együtt nyekken.

@rigolya:"Jajj, a vállalkozó nem szereti a tiszta és átlátható, semleges viszonyokat a piacon?! De szép olvasni, hogy a vállalkozó drukkol a xar ellenőrzésért... és az adóelkerülőkért... "

Mondtam már sokszor Önnek, hogy ne játssza a demagóg idiótát, nem áll jól Önnek. Régebben lehetett Önnel értelmesen kommunikálni, mostanában meg célozgatja a Blama szintet...

Nem drukkolok a szar ellenőrzésért, nem is írtam hogy drukkolok. Leírtam, hogy miért nem vág meg a NAV minden egyes szürkéző-feketéző céget. Tanuljon meg olvasni és szöveget értelmezni újra, és reményeim szerint egyszer újra a régi önmagával tudunk kommunikálni, nem egy új Blamával (abból egy is sok).

"A feketefoglalkoztatás nem a gazdaság alapja! Az innováció és fejlődés kerékkötője.
Ha hosszú távon komolyan gondoljuk a globalizált világgazdaságban való részvételt, akkor a legkevésbé hatékony tevékenységeket egyszer ki kell rostálni. Mikor, ha nem most???"

Mint olvashatta, egyetértek... Mint olvashatta, leírtam, hogy ez a folyamat elindult régen. Mint olvashatta leírtam, hogy ez egy igen lassú folyamat, mert a kapkodásnak itt csúnya következményei lennének. Az Önre jellemző rózsaszín álomvilágot vélem kiolvasni a kommentjéből, azt hogy Ön továbbra sem a Földön, a valóság talaján jár...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Pegazus_a_borbarat, 2016.08.20 17:28

@Warlock: "a szürke- és feketejövedelmek visszaszorításának" egyetlen egy módja van: az (akárhogyan elnevezett) adóterhek csökkentése. Közgazdászok már kb. 100 éve kimutatták, hogy az adóbevételek egy bizonyos (alacsony) adókulcsig növekednek, afölött csökkennek, bármit is csinál a kormány (grafikonon, amelynek x tengelye az adókulcs, y az adóbevétel, egy fordított U alakzat rajzolódik ki). Namost mi a fordított U betű jobb alsó szárában, az eltúlzott adókulcsok és mégis minimális adóbevétel állapotában vagyunk, és ebben sajnos semmilyen változás nem tapasztalható évek, évtizedek óta, jellemző hogy a fidesz kétharmad birtokában sem akart/mert hozzányúlni a működésképtelen rendszerhez, még ma is csak tűzoltást folytat, a kártyavár pedig hamarosan összedől, maga alá temetve ezt a kis mutyiországot az észak-koreai szintű adóival, ingyenélő nyuggereivel, segílyeseivel és mutyibandájával, akikre többé nem hajlandók dolgozni a rabszolgának tekintett munkavállalók.

Ha ha ha
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html