Magyarország el fog menni a falig - súlyos következmények várhatók

El fogunk menni a falig, s ha csak nagyon kényszerítők lesznek a körülmények, akkor történnek majd módosítások a magyar gazdaságpolitikában, s akkor sem állnak majd össze rendszerré – mondta Mellár Tamás közgazdász, a KSH volt elnöke, a GKI Újratervezés című konferenciáján.
Mezősi Tamás, 2011. december 1. csütörtök, 15:45
Fotó: Napi.hu

Nem fenntartható a gazdaságpolitika amit eddig folytattunk, előbb-utóbb személyi kérdések is szóba kerülhetnek ennek kapcsán. Látszik, hogy csak húzzuk az időt, de a gazdaságpolitikai prioritásokat - amikről mostanra kiderült, nem működőképesek - nem adjuk fel, csak ha már nagyon égető lesz a probléma.

Nem működik a kormány által erőltetett neokonzervatív gazdaságpolitika. Nem vált be az adócsökkentés a növekedés érdekében. A lecsorgási elmélet - mely a gazdagoknál több jövedelmet hagy, hogy ők a mobilitásukkal, innovációjukkal dinamizálják a közép- és alsó rétegeket - csak a tankönyvekben létezik, empirikus bizonyíték nincs működésére.

A gyakorlatban eddig sikeresebbnek bizonyultak a középosztály megerősítését célzó gazdaságpolitikák - véli a közgazdász. A patrióta gazdaságpolitikával, melyek a hazai nagytőkét hozták helyzetbe nem lenne gond, a probléma az az, hogy a kis- és középvállalatok csak szóbeli támogatást kaptak, versenyképességük növelésére nem történtek valódi lépések.

Finanszírozási válság fenyeget

Vértes András a GKI elnöke szerint sem folytatható ez a gazdaságpolitika. Elvesztettük a bizalmat, nincs jogbiztonság, nincs kiszámíthatóság, nincsenek előremutató célok. Fél éves távra előrenézve finanszírozási válság fenyeget. Elijesztettük a nagy és kis tőkét, a pénzügyi rendszert tettekkel és szavakkal folyamatosan destabilizáltuk, az állam túlterjeszkedéssel leplezte kudarcát. Elveszítettük az európai szolidaritást és a külföldi finanszírozást is.

Vértes mint szinte minden előadó gazdaságpolitikai fordultatot sürgetett a GKI Újratervezés című konferencáján. Új cél és új eszközrendszer kell, a szakmai bázis létezik, amire alapozva ezt ki lehetne dolgozni - hangsúlyozta Vértes. Szakmai nagykoalícióra lenne szükség, de kérdéses, kész-e erre Fidesz. A legfontosabb a jogbiztonság megerősítése lenne, de szükésges a szakmai párbeszéd újbóli beindítása is. Most a szakma kihagyásával születnek döntések, melyeket a vezetés előtt még az érintettekkel sem egyeztetnek. Azt kell csinálni, amit mondunk, s azt kell mondni, amit csinálunk - ez elengedhetetlen a bizalom visszaszerzéséhez.

Másra kellene költeni

A legfontosabb lenne annak a belátása, hogy a gépipari exportunk nem lehet a gazdasági növekedésük motorja - vázolta a jó gazdaágpolitika lehetséges körvonalati Mellár. Más szektorokat kéne találni (mezőgazdaság, megújuló energiák), amikre alapozva be lehetne indítani a növekedést. (Paks megújítása szánt 3 ezer milliárd forintból költhetnénk megújuló energiákra is, Németország nemrég pont egy ilyen döntést hozott meg.)

Olyan szektorokat kellene választani, melyeknek magas a helyi hozzáadott érték tartalma. Ha olyan termékeket vihetnénk külföldre, aminek alacsony az import tartalma, akkor növekedés esetén a behozatal drágulása nem jelentene fékező hatást.

Meg kell erősíteni a kkv-kat, elsősorban azzal, hogy az állam segítené összefogásukat, hogy így olyan méretet érhessenek el, amivel már felveheti a versenyt a nagyvállalatokkal is. Itt elsősorban a struktúrák kialakítását kellene segítenie az államnak, nem pénzügyi transzferekkel támogatni a cégeket.

Ahhoz kell a segítség, hogy a cégek kitörhessenek az olyan ördögi körből, mint amiben a mezőgazdasági vállalkozások vannak: az élelmiszeripari cégek nem vesznek magyar terméket, mondán problémák lehetnek minőségével, a termelők meg úgy érzik, nem érdemes termelni, mert úgy sem veszi meg senki, s így végül külföldi élelmiszer kerül a kereskedők polcaira. Az ilyen patthelyzetek megoldásához kell egy nagy lökés az állam részéről - vélekedett Mellár.

Bele kellene kezdeni a struktúrális reformokba

Végre bele kell kezdeni az államháztartás és a nagy ellátó rendszerek reformjába, a költségvetés kiadási oldalát ezek ugyanis rettentően megterhelik. Hatalmas összegek mennek el ráadásul gazdasági támogatásra, ám ezeket hatékonyabban kéne felhasználni.

És ami a legfontosabb, s a konferencia minden előadója ezt hangoztatta: kiszámítható gazdaságpolitika kell, világos menetrenddel, egyszerű szabályokkal.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

kozmix, 2011.12.03 19:57

@atommunkas: Azt senki nem vitatja, hogy jelen helyzetben az atomerőmű a legmegfelőbb energiaforrás, pláne az áramtermelői, és rendszerszolgáltatói lobbi érdekeit tekintve! A probléma a távlati tervekkel kezdődik, mégpedig a fejlesztési irány kijelölésével! Kérem önt, hogy az alábbi linken lévő tartalmat véleményezze annak figyelembevételével, hogy az emberek a jövedelmük jelentős részét az energiára költik:
http://www.origo.hu/idojaras/20111118-napelem-biogaz-szelturbina-nemetorszag-multimilliomos-lett-a-zoldenergiabol-egy-nemet.html
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Vazulneni, 2011.12.03 19:41

@atommunkas: Teljesen egyet értek önnel de az utolsó mondatai sajnos nem helyt állóak: a magyar gabona minősége jó ha eléri a közepes szintet.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

atommunkas, 2011.12.03 19:25

@oldwiseman: @oldwiseman: Üdvözölnék minden kedves előttem és utánam szólót egyaránt! Energetikus végzettséggel dolgozom a paksi erőműben, van némi rálátásom az itt kibontakozó vitára. A bioenergiának, van realitása, de nem így és nem most. A nap még elméletileg sem alkalmas a villamos hálózat érdemi támogatására, a földre jutó napenergia*felhasznált felület*hatásfok= nagyon kevés. Lehet növelni az utolsó két tényezőt, de a paksi erőmű kiváltásához kb. az ország felét le kéne fedni.(na és éjjel?) A biogáz nem is oly bio, ha számba vesszük a rengeteg benzin/diesel igényét..... Sorolhatnám egész nap.
- Nem lesz örökké elég az urán, ami jelenleg az atomerőművek javát hajtja. Vannak már most egyéb konstrukciók, amik gazdaságosan elérhetőek: tenyész reaktorok, tórium üzemanyagúak. A jelen paksi technika a 60-as évek színvonala.
-Jód, mint üzemanyag? Abból szerintem xenon lesz, ami meg reaktorméreg, de lehet, én nem tudok valamit.
- Jelen technológiai szinten bizony nincs érdemi alternatívája az atomerőnek. Fogyasztása az országnak kb. 6000 kWh(csúcs) ebből Paks ad 2000-et 12 Ft/kWh árban, egy gázerőmű 30 Ft felett, a szelet nem tudom, de nem lehet sokkal kevesebb. Aki tényleg zöld energiát akar, az legyen hajlandó ezt meg is fizetni.
- A CO2 kibocsátás elcsépelt, ám igen jogos érv az atom mellett. A szennyezés elég lokális, a kiégett fűtőelemek elférnek egy komolyabb raktárépület nagyságú helyen. Hol mérhető ez a globális léptékhez?
- Ráadásul vidéki is vagyok. Szerintem is komoly szükség lenne fejleszteni a vidéken. Kedves politikusaink évekig nem vették észre, hogy az ország 80%-a nem pesti. Nagy potenciál lenne a mezőgazdaságban, de ezt a nyugati gazdák nem szeretnék, hogy mi is belássuk. A rossz külföldi búzának esélye sem lenne, ha tiszta versenyre lenne mód. Köszönjük EU és azoknak is akik így ezt aláírták.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

kisutca, 2011.12.03 15:32

Igen elfog menni a falig oszt egy nagyot koppan.Mint a cigány lova.Az is nekiment a falnak a cigány meg azt mondta,hogy bátor a lova.A vevő meg meggyőzte a cigányt nem bátor az a ló hanem vak.Na ilyen az Orbán Viktor is.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

oldwiseman, 2011.12.03 10:25

@rk-koma: Természetesen, az egzakt számok rendkívül fontosak, hisz minden (gazdasági) tervezésnek ez az alapja. Én, ezt mint -egyebek mellett- 20 éve gyakorló villanyász, eléggé jól érzem, tudom. BIOGÁZ: szerintem jó lenne, ha kicsit utána olvasnál a biogáz alapú energiatermelésnek, ugyanis mi köze van a szélcsendnek a biogáz erőmühöz? Aztán, ki mondta, hogy "trágyadomb" kell 1-1 biogáz generátor meghajtásához? Ki mondta, hogy a biogáz erőmű a lakosság fűtését van hivatva szolgálni? Halloztál már a szudáni fűről,a csicsókáról, ill egyéb elgázosítandó, tehát nem elégetendő energianövényről? A sejtrobbantásos technológiáról itt most nem is szeretnék beszélni,mert még a végén megzavarodsz. Az már legyen a szorgalmi feladat,hogy autentikusan informálódj a témában. Ki a szart érdekelnek a pestiek? Jó lesz, ha a pestiek és budaiak (mint én, immár 30x éve) rákészülnek arra, hogy előbb-utóbb vidékre kell majd költözni, mert az őket foglalkoztató hazai és multi cégek jó része is elköltözik ebből a "trágyadomb" Budapestről. Az elmúlt 50 és ebből különösen az elmúlt 20 évben is mindig az volt a fontos, hogy mit szeretnének a köcsög pestiek (én is még ebbe a körbe tartozom, de már nem sokáig), hát kábé ezért is tart itt ez a szerencsétlen ország,ahol mostanság tart, mert az elmúlt 20-22 év politikusi "elitje" főként a pestiek seggét nyalta, ide terelgette az összes jelentős céget és ezzel quasi asszisztált ahhoz, hogy legalább 2-300ezer ember "felköltözzön" ide, ill az agglomerációba, melynek eredménye itt a már totálisan kezelhetetlen állandó zsúfoltság, közlekedési káosz, gyilkos levegő, ideges, (szub)zombi emberek komor, mosolytalan mérgezett egér szerű rohangálása, másrészt a kizsigerelt, megerőszakolt, lenézett VIDÉK agonizálása. Ez így jó? Ezt akartuk? Kötve hiszem,s épp ezért mindent meg kell tenni, igen MINDENT, hogy ez mielőbb megváltozzék, azaz minden pénzt, tudást, munkaerőt meg kell adni a VIDÉKNEK, ha kell Budapest volume gombjának teljes letekerésével. Pl engem totálisan nem izgat, ha a BKV összeomlik, legalább az emiatt kialakuló káosz miatt még inkább felgyorsul az előbbiekben említett folyamat... Fogjuk már fel végre, Magyarország összeomlott, tehát -ha úgy tetszik- minden,akár "forradalmi" eszközök is megengedettek, a további toldozás-foltozás, szarakodás, körülményeskedés helyett.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html