Magyarország elvesztegette az elmúlt évtizedet

A magyarországi gazdasági növekedés üteme 2006 óta folyamatosan elmarad a visegrádi államok növekedésének átlagos szintjétől - mondta Rik Scheerlinck, a K&H Bank vezérigazgatója szombaton Mátraházán, a pénzintézet által újságíróknak rendezett tájékoztatón. Hozzátette: ezzel együtt az anyabank, a belga KBC tartósan itt marad az országban, a K&H-t hosszú távú befektetésének tekinti.
MTI-Eco, 2012. december 1. szombat, 19:59
Fotó: Napi.hu

A vezérigazgató szerint Magyarország elvesztegette az elmúlt évtizedet. A magyar gazdaság 2006-2007-es 2,7 százalékos növekedése csak az uniós átlagot tudta elérni, miközben Szlovákiában 8,5, Csehországban 6,6 és Lengyelországban 5,5 százalékos volt a növekedés ugyanezen időszak alatt - fejtette ki a vezérigazgató. Ennek fő okaként a belföldi kereslet hiányát említette, amiben a munkaerőpiac rossz struktúrája játszotta a vezető szerepet.

Rik Scheerlinck kiemelte: a munkanélküliség nem kirívóan magas a visegrádi országokhoz képest, ám a foglalkoztatottság szintje alatta marad a visegrádi államokban elért aránynak minden korcsoportban. Bár az elmúlt két évben az adóelvonás némileg csökkent, még mindig nagy mértéket ér el, a környező országokhoz képest ebben szintén lemarad Magyarország - mutatott rá a vezérigazgató.

Elveszett a tőkevonzó képesség

Megítélése szerint a mostani helyzetben az is nagy gond, hogy a magyarországi beruházási ráta igen alacsony, a magánszektor befektetései immár csak a GDP 12 százalékát adják, ami elsősorban a kiszámíthatatlan gazdasági helyzetnek tudható be. Miközben a régióban javul a munka termelékenysége, az elmaradó befektetések miatt Magyarországon ez is csökken, az ország emiatt elvesztette korábbi tőkevonzó képességét, a közvetlen külföldi befektetések lényegében leálltak - mondta a K&H vezérigazgatója. Úgy vélte: várhatóan 2016-tól indulhat be egy 2 százalékos gazdasági növekedés.

Hozzátette: nem igaz, hogy a magyarországi bankrendszer túlzottan nyereséges volt az elmúlt években. Az eszközarányos nyereség a legjobb években, azaz 2005-2006-ban sem haladta meg a 2 százalékot. Azóta jóval alatta marad a versenytárs országokban működő hitelintézetek nyereségességének a magyar bankok profit mutatója. Ennek ellenére a külföldi anyabankok folyamatosan tőkét juttatnak az országban működő leánybankjaikba, 2011-12-ben 600 milliárd forintot meghaladó volt a tőkeemelés, tőkepótlás - húzta alá Rik Scheerlinck.

Herczku György, a KBC Securities vállalatfelvásárlásokkal foglalkozó üzletágának vezetője a csökkenő magyarországi vállalatfelvásárlásokról beszélt. Kifejtette: 2010-ben 90, 2011-ben 111, idén az első félévben mindössze 38 vállalatfelvásárlási tranzakció történt Magyarországon. Értékben még jelentősebb a visszaesés, 2010-ben 2,5 milliárd dollár, 2011-ben 1,8 milliárd dollár, míg az idei első félévben csupán 400 millió dollár volt a tranzakciók összesített értéke. A vállalatfelvásárlások során a tranzakciók átlagos mérete viszont alig változott, 2010-ben 10 millió dollárért, 2011-ben 7,7 millió dollárért, 2012 első felében 9,5 millió dollárért vettek meg egy-egy céget.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

USE, 2012.12.02 22:33

...a nagybukó galambok azt hiszik, hogy a kisbukóak kasztjába tartoznak akik képesek a manőverre...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

USE, 2012.12.02 22:29

...vannak kisbukó és nagybukó galambok...
...a nagybukó ha a földhöz túl közel kezdi meg a manővert a földbe csapódik...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

labandy, 2012.12.02 21:00

Én a narancs helyében gyorsan vissza építeném a vas függönyt..amit kap vityv a pof@jára azt nem tesszük ki a kirakatba..+ még ez a faciszta balhé...zusákok nagykövete igen gond terhelt volt..vazze meghalt több milló amarikai katona annó '45-ben..ezt nem nyelik le..grippen minden lenyúlás megbocsátva, de hogy vityv kiengedte a ficizmust a palackból..szerintem a civ már lehet le is fogta a ..csúton.. rabláncon viszik a bezárt cubai üdölü helyre.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

labandy, 2012.12.02 18:29

A pénzügyi körök a deviza hitelekkel szerintem saját maguk allatt vágták a fát. napjainkra világossá vált, hogy Magyarország fizetés képtelen az önkorik bebuktatása eklatáns példa, orbán időt húz, de márciusra világos lesz, hogy az állam nem fogja kifizetni, a sok ezer milliárdos deviza hitelek törlesztését pont a kuszaszem fogja megkezdeni..miből? A bankok úgy látom sarokba szorultak be kell nyelniük a veszteséget, ahogy a francia Societe generál a Német bankok benyelték a görög veszteségeket. Végül is, ha bejön átmenetileg ünnepelhetjük vityát, de német-francia bosszú nem fog sokáig váratni magára. Jobb lesz, ha addigra összejövünk a fehér orosz elnökkel Putynnal különben eltörölnek bennünk a föld színéről a nyugati hatalmak..@rbánnak már kremlben kellne csúszni a Putyn lábai elött, végül is a kiscsóka már nem ússza meg a+szibírt" bármi fog történni. Ez olyan jellemtelen húzás volt, hogy sokkal kisebb bűnért elintézték Nagy Imrét.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

szkiita, 2012.12.02 18:00

@Zodiakus: fekete istván rákapcsolta az országot a pénzszivattyúra 1972 -ben

...72 .adóóság 1 milliárd dollár

...79 .......12 milliárd


.....89 ....25 milliárd -persze ennek csak 10-15%-a fejlesztés ,a többi árfolyamveszteség ,meg kamatos kamat ....
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html