Magyarország és a Fidesz megbüntetését követelik Merkelnél

Drákói intézkedéseket követel két vezető beosztású német politológus Orbán Viktorral szemben. Azt várják a berlini és a brüsszeli vezetéstől, hogy minden eddig szóba került megtorló eszközt vessenek be a magyar kormányfő, a Fidesz és az irányításuk alatt álló Magyarország ellen.
Napi.hu, 2014. augusztus 21. csütörtök, 19:17
Fotó: MTI/EPA

Amikor Angela Merlel német kancellár áprilisban gratulált magyar kollégájának, Orbán Viktornak a választási győzelemhez, felhívta a figyelmét arra, hogy a nagy parlamenti többség különleges felelősségre kötelez a döntési helyzetek körültekintő mérlegelésében, az ellenfelek érzékenységének figyelembevételében. A magyar miniszterelnök az intelemben javasolt úttal éppen ellenkező irányban indult el - állapítja meg a Project Syndicate internetes portálján megjelent cikkében a berlini közpolitikai intézet két vezetője. A Project Syndicate a világ 149 országának 404 sajtóorgánumából gyűjti össze publikációit.

Az Európa Orbán-problémájának megoldása című írásban ezt követően felidézik a kormánnyal szemben évek óta megfogalmazódó nyugati bírálatokat. Orbán következetesen szembeszáll az EU alapvető értékeivel és tevékenységével. Vlagyimir Putyin orosz államfő kottájából játszva, a Fidesz kétharmados parlamenti többségét kihasználva elfogadtatott egy sor törvényt, amelyek korlátozzák a média, a civil szervezetek és a tudományos élet szabadságát - írják.

Gyerekként bánnak vele

Ezután áttérnek az elmúlt hónapok ügyeire a reklámadótól a norvég alapok elleni támadáson át a tusnádfürdői beszédig, amelyben a magyar miniszterelnök felfedte végső célját, nevezetesen egy illiberális állam kialakítását nemzeti alapokon. Modellként a putyini Oroszországot, Recep Erdogan államfő Törökországát és a kínai egypártrendszert hozta fel, majd leszögezte, hogy szerinte ez a terv nem ütközik Magyarország EU-tagságával.

Mindezek nyomán arra számíthatnánk, hogy elsősorban az európai konzervatívok reagálnak hevesen Orbán húzásaira, amelyekkel hitelteleníti saját politikai oldalát. Ehelyett láthatóan elhatározták, hogy továbbra is gyerekként kezelik, kesztyűs kézzel bánnak a magyar kormányfővel, annak ellenére, hogy elutasítja a liberális demokráciát.

Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság megválasztott elnöke nem szólt egy szót sem az elmúlt hónapok eseményei láttán, Merkel, a legbefolyásosabb európai politikus csak visszafogott bírálatot fogalmazott meg, megjegyezve, hogy nem teljesen értenek egyet Orbánnal. Ezt tovább puhította azzal, hogy hozzátette: az ilyen nézeteltérések nem csupán a magyar miniszterelnökkel kapcsolatban merülnek fel.

Felbátorodott

Ezek a reakciók meggyőzték Orbán arról, hogy kockázat nélkül viselkedhet Európa közepén úgy, mint egy populista autokrata. Felbátorították, hogy tovább folytassa kereszteshadjáratát a liberális demokrácia ellen. Az egyetlen lehetséges mód a megállítására - egyben az európai alapértékek, Európa önbecsülésének megvédésére -, ha választás elé állítják: viselkedjen demokratikus államférfiként, mert ha nem, páriává válik.

Mivel Németország a magyar gazdaság legnagyobb gazdasági partnere, Merkelnek kell az Orbán-ellenes fellépés élére állnia. Oldalán Junckerrel és Manfred Weberrel, az Európai Néppárt (EPP) elnökével kemény, hiteles intézkedéseket kell kilátásba helyeznie, mindenekelőtt a Fidesz kizárását az EPP európai parlamenti frakciójából.

További csapások

Másodszor Merkelnek világossá kell tennie Orbán előtt, hogy országa komoly szankciókra számíthat, ha tovább megy azon az úton, amelyen jelenleg halad. Ahogy Birgitta Ohlsson EU-ügyekért felelős svéd miniszter javasolta, kilátásba kell helyezni a Magyarországnak járó uniós források megvonását - a magyar miniszterelnök amúgy is támogatói között osztja szét ezeket.

Ezenfelül jelezni kell a magyar kormányfőnek, hogy az európai alapszerződés 7. cikkelye alapján felfüggeszthetik Magyarország szavazati jogát az uniós intézményekben. Ez a cikkely büntetést helyez kilátásba azokkal az országokkal szemben, amelyek folyamatosan, jelentősen megsértik az EU alapértékeit.

Mindezeken felül az uniónak további hatékony mechanizmusokat kell kidolgoznia a demokrácia állapotának vizsgálatára a tagállamokban. Az EU vezetőinek fel kell karolniuk az ezzel kapcsolatos tavaly májusi dán-német-finn-holland javaslatot. Meg kell bízniuk az Európai Alapjogi Ügynökséget azzal, hogy rendszeresen ellenőrizze a demokrácia állapotát és az alapjogok érvényesülését a tagállamokban. Az Európai Bizottságot és Tanácsot fel kell hatalmazni, hogy korrekciókra kötelezze az ezeken a teszteken elbukó országokat.

Megvédeni a demokráciát

Végül Norvégia példáját követve az európai országoknak növelniük kell a civil kezdeményezések támogatását - az Orbán-kormány nyomás alá helyezte a civil társadalmat -, és innovatív módokat kell találniuk a független média segítésére. Miután a magyarországi közmédia teljesen Orbán kottájából játszik, a Szabad Európa Rádiónak és a Deutsche Wellének meg kell fontolnia, hogy magyar adást indítson.

Ha Orbán sikeresen kiépít egy illiberális államot az EU-ban, akkor mások felbátorítva érezhetik magukat, hogy kövessék a példáját. Szerencsére az uniónak és tagállamaiknak bőven vannak eszközeik ennek megelőzésére. Pusztán világos politikai elhatározásra van szükség, amelynek alapján fellépnek az ellen a veszély ellen, amelyet Orbán jelent a demokráciával szemben.

Ha Orbán Viktor Németországban politizálna, akkor az alkotmányvédelmi hivatal valószínűleg fellépne ellene antidemokratikus tevékenysége miatt. Itt az ideje, hogy Németország érvényesítse a demokrácia védelmére vonatkozó alkotmányos alapértékét (wehrhafte Demokratie). Megmutassa, hogy ennek alapján a demokrácia az EU egészében képes megvédeni önmagát - vélik a szerzők.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Abbe, 2014.08.24 14:37

@krix: " Érdekes módon az 50-es, 60-as években nem volt EU-s pénz, mégis 10x annyi minden épült (egyszerre) "

Ez így igaz, de tedd hozzá, hogy akkor egy mészároslőrinc nem lehetett milliárdos...( a többi sem, aki gazdasági, politikai elitnek képzeli magát).
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

krix, 2014.08.23 16:10

@coni:

Érdekes módon az 50-es, 60-as években nem volt EU-s pénz, mégis 10x annyi minden épült (egyszerre) mint most. Ráadásul, amit akkor megcsináltak az még jó is lett, szemben a mostaniakkal.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

zappara, 2014.08.23 15:30

@Warlock:> Valaki mondta itt a minap igen találóan, hogy fékek és ellensúlyok a rabokon vannak.<

hát ez nagyon vicces


Ami viszont a lényeg: nincs ez a téma kicsit túllihegve?

nincs, ez a demokratikus berendezkedés alapja, a kontroll, különben a hatalom elszabadul (lásd: mai állapotok)

könnyű olvasmány
http://tenytar.hu/elemzes/fekek_es_ellensulyok_voltak#.U_iV8GM_RCo
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Haynau3, 2014.08.23 11:41

@kozmix: Ha majd elzarjak a penzcsapokat akkor majd igen szegyenletesen pofara esnek mint csak lopashoz erto senkik. Valamilyen modon elobb-utobb ezek a szektas maffiasok csodbe viszik az orszagot. Na de a kulfold nem fog sajnalkozni. Az ugynevezett 2/3 ezt akarta. Szorakoztato lesz nezni.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

kozmix, 2014.08.23 11:24

@illiber: Milyen furcsa is némelyik polgártárs hozzáállása a múlt és jelen történéseihez!:( Gondolok itt arra, hogy ezek a polgártársak 2006-ban egy nyilvánosságra hozott zártkörű beszélgetés miatt törtek-zúztak, na és mi van most? hát az, hogy már nem csak idehaza, hanem már szinte az egész világon hazugozzák, tolvajozzák, az egész bagázst, és ugyanezen polgártársaknak, ez a mostani helyzet mégsem éri el az ingerküszöbét!
Hogy is van ez??? Ha majd elzárják a pénzcsapokat, akkor öntudatra ébrednek???
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html