Magyarország Európa vad kelete (Die Welt)

Európa vad kelete címmel közölt elemzést a magyar európai uniós elnökségről szerdai számában a Die Welt. A német konzervatív napilap brüsszeli tudósítója, Stefanie Bolzen az írás alcímében hangsúlyozta: a hat hónapos magyar EU-elnökség megmutatta, hogy az új tagállamok egyre inkább önállósodnak Brüsszellel szemben - írja az MTI.
NAPI, 2011. június 29. szerda, 11:10
Fotó: Napi.hu

Az írás felidézte Orbán Viktor miniszterelnök januári meghallgatását az Európai Parlamentben, majd leszögezte: június 30-án, amikor véget ér a magyar EU-elnökség, megállapítható, hogy annak európai mérlege nem marad el a miniszterelnök januári szereplése során keltett várakozásoktól. Sem kormányfőként, sem az EU soros elnökeként nem hagyta magát túlságosan befolyásolni az EU képviselői által.

"Az egy éve hivatalban lévő miniszterelnök új alkotmányt adott Magyarországnak, amely évekre meghatározza az ország fejlődését, gyengíti a hatalmi ágak szétválasztását, aláássa az alkotmánybíróságot, Orbán hívei hosszú távon kulcspozíciókban maradhatnak. Emellett a heves tiltakozások ellenére és csak apróbb változtatásokkal keresztülvitt egy médiatörvényt, amely heteken át felháborodást váltott ki" - írta a német lap brüsszeli tudósítója.

Európa megismerhetett egy olyan új politikus-típust, amelyet meg kell tanulnia kezelni. Miközben a 2004-ben, illetve 2007-ben csatlakozott tagállamok vezetői a rivaldafény helyett inkább a "hátsó sort" keresték, Orbánnal új öntudat "érkezett" Brüsszelbe - fogalmazott a tudósító, utalva arra, hogy a miniszterelnök elsősorban a nemzeti érdekeket tartja szem előtt, az uniót egyfajta "ellenpéldának" tekinti, mégpedig olyan magabiztossággal, amely közel áll az arroganciához.

Orbán strasbourgi és brüsszeli fellépései megmutatták: elmúlt az az idő, amikor az új tagállamoknak a hallgatás lehetőségét kellett kihasználniuk, ahogy azt Jacques Chirac akkori francia államfő ajánlotta. A saját úton járás a tudósító szerint ugyanakkor senkit nem lepett meg. A jobboldali konzervatív Orbán ugyanis már 2001-ben kifejezésre juttatta, hogy "az Európai Unión kívül is van élet." Akkoriban ezért választási vereséggel fizetett, ma azonban hívei megtapsolják ezért - írta Bolzen.

A magyar miniszterelnök - mint a tudósító fogalmazott - az otthoni hangulat miatt láthatóan nem hagyta, hogy Brüsszelből diktáljanak neki, az európai színpadot inkább arra használta fel, hogy politikáját otthon jól eladhassa. A cikkíró ennek kapcsán emlékeztetett arra, hogy Orbán Viktor a napokban Ven Csia-pao (Wen Jiapao) kínai miniszterelnök előtt kijelentette, hogy Magyarországnak újfajta szövetségekre és újfajta szövetségesekre van szüksége. Felidézte azt is, hogy a március 15-i nemzeti ünnepen elhangzott beszédében elutasított mindenfajta "diktátumot" Brüsszelből is.

A tudósító szerint a jövő mutatja majd meg, vajon ez a magabiztosság jó-e az európai projekt számára, ugyanis a felelősségvállalás készségéről tanúskodik. Vagy pedig arról, hogy az Európai Unió egykor erősen elkötelezett közép- és kelet-európai híveiből olyan államok lettek, amelyek elsősorban nemzeti kategóriákban gondolkoznak.

A cikkíró a továbbiakban felidézte Orbán Viktor legutóbbi brüsszeli, az Európai Tanács - magyar elnökség alatti utolsó - ülését követő sajtóértekezletét. A kormányfő - mint írta - tudatta, hogy a magyaroknak köszönhetően Európa erősebb lett, mint hat hónappal ezelőtt volt. A tudósító szerint még ennél is mélyebb benyomást keltett Orbán zárszava. A 48 éves politikus - fogalmazott Bolzen - "teljesen megfeledkezett" a vitatott médiatörvény miatti heves bírálatokról - amelyekre az ország módosításokkal reagált -, továbbá az új alkotmány kidolgozásával kapcsolatos kritikákról, és azt hangoztatta, hogy Magyarország visszaszerezte hitelességét és hírnevét.

A német újság tudósítója szerint az vitathatatlan, hogy a magyarok az unió elnökeként "a munka szintjén" sikereket mutathatnak fel. A sikerek sorában egészen elől áll Horvátország 28. tagállamként történő csatlakozása - írta a szerző, emlékeztetve arra: az év elején még aligha adott bárki is esélyt a magyar külügyminiszter, Martonyi János azon kijelentésének, hogy június végéig sikerrel lezárulhatnak a Zágrábbal való csatlakozási tárgyalások.

A tudósító utalt arra, hogy a schengeni térség tervezett bővítését, Románia és Bulgária - Magyarország által támogatott - csatlakozását a "régi EU" kételyei miatt ideiglenesen el kellett halasztani. A sikerek között említette az újság ugyanakkor a magyar kezdeményezésre jóváhagyott európai szemesztert, ami az Európai Bizottság számára lehetővé teszi az egyes tagállamok pénzügyi tervezésének - még korai szakaszban történő és átfogó - befolyásolását.

Ugyancsak kiemelte a lap az euró megmentését és a stabilitási paktum reformját célzó, a magyar elnökség által erősen szorgalmazott intézkedések elfogadását. Külön említette a szerző az elhatározott közös európai romastratégiát, amely az Európában élő 12 millió roma helyzetének javítására hivatott, és a sikerek között utalt a tudósító a Duna-stratégiára is.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

mjanos, 2011.06.30 18:29

@Veczelin: Hát akkor fogadjuk felértékelésnek ezt a minősítést! Egyet értek vele.

És továbbra is azt mondom, amit a lentiekben már írtam. Merjük kinyitni a szánkat és merjünk érvényesülni.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Veczelin, 2011.06.30 17:46

Ez a Vad Kelet beleillik a nyugateurópai nézőpontba, azaz abban, ahogyan a keletieket ?kezelni? akarják!

1. Még az EU csatlakozás előtt ? amikor a kormányzó pártunka arra biztatott bennünket, hogy ?merjünk kicsik lenni!?, és a magyar demográfiai mélypontról beszélgettek nyugati diplomaták társaságában, egy nyugati diplomata szájából hangzott el az a mondat. Hogy: ?minek oda tízmillió? Elég oda hét is.? ? idézet szó szerint.

2. A múlt héten, vagy az előtt volt egy európai/ világgazdasági konferencia ? bocs a találgatásért! Annak elnöke a következőt mondta (erre fókuszáltam): ?A magyarok szeretik feszegetni a korlátaikat!? ? Jó, hogy nem sorolta fel: 1848-ban, 1920-ban, Sopronban és Balassagyarmaton, 1938-ban, 1956-ban, és most, 2011-ben! Nahát! Ilyen rebellis népet! Soha sincs megelégedve a fölötte uralkodóval! ? Valahogy így lehetett volna folytatni azt az egy mondatot, de Nemzetünk Miniszterelnöke ugyanilyen röviden megválaszolt neki: ?Ehhez sok segítséget ad 1956? ? idézet nem szó szerint.

Mindezek egyenes folyatása,- mondhatám, koherens a gondolat folytatása, ami a Vad Kelet minősítést adja nekünk.

3. Hogy is idézi a cikk írója Chirac francia elnököt? ?amikor az új tagállamoknak a hallgatás lehetőségét kellett kihasználniuk, ahogy azt Jacques Chirac akkori francia államfő ajánlotta.?
Tehát: ?Állajtok a harmadik sorba, és hallgassatok! Erre kaptunk lehetőséget. Ja! A második sorban senki nem állt!

Azért azt megkérdezném Stefanie Bolzentől, hogy ezt miért kellene negatív minősítésnek tekinteni? Amerika soha sem lett volna az, aki, ha nincs a Vad Nyugat!
Fogadjuk tehát felértékelésnek ezt a minősítést!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Zodiakus, 2011.06.30 08:01

Engem nem érdekelne hogy Berluskoni mennyi nőt ...... meg!Elfogadnám mint magyar miniszterelnök.Több esze van annak mint a mi két bohócunknak.
Ez előtt mi voltunk a legvidámabb barakk,most húsz év után mi lennék a vadnyugat?Mert a vad keletet szerintem lefoglalta Fehér-Oroszország.Persze minden nézőpont kérdése.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

mjanos, 2011.06.29 22:47

A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

pro libertate, 2011.06.29 22:14

@GELI:
Háromszor olvastam el értékes hozzászólásodat, és egyetlen konkrétumot találtam a mellébeszélés-özönben: te tényleg nem tudod, hogy a tavaly áprilisi választások (vagy a későbbi kormányváltás, ha úgy jobban tetszik) idején mi volt a magyar államadósság hitelminősítése (mondjuk a 3 nagynál), ugye?
:-)))))))))

Komolyan nem értem, miért égeted magad folyamatosan...
Szerintem maradj tisztán a politikai hőbörgésénél, az nagyon fekszik neked...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html