Magyarország hátul kullog - négy régiónk az EU legszegényebbjei között

A prágai régió a 6., a pozsonyi pedig a 9. helyezett azon a listán, amely a vásárlóerő-paritáson számított egy főre jutó jövedelem összehasonlítása alapján rangsorolja a 271 európai uniós régiót - derült ki az Eurostat 2008-as adatokon alapuló összesítéséből.
NAPI, 2011. február 25. péntek, 10:40
Fotó:

Ezzel a cseh és a szlovák főváros vonzáskörzetével együtt megelőzte a 10. helyen tanyázó bécsi régiót. A Budapestet is magában foglaló Közép-Magyarország térség alig mutat fel többet az Európai Unió átlagánál - az átlagot jelentő 100 százalékhoz képest 107-et teljesít -, ezért nem került be az EU legfejlettebb 25 régiójába. Ennél még a bukaresti körzet is fejlettebb a maga 113 százalékos adatával.

Az unió leggazdagabb régiója Belső-London, amelyet az egyetlen régiónak számító Luxemburg, majd a brüsszeli és a holland groningeni térség követ.

A 20 legszegényebb régió között román, bolgár, lengyel és magyar térségek tanyáznak - az utóbbiakból négy is idetartozik: Észak-Magyarország és Észak-Alföld (40-40 százalék), Dél-Alföld (43 százalék) és Dél-Dunántúl (44 százalék). Az előbbiekkel szomszédos kelet-szlovákiai régió mutatója 51 százalék és a második leggazdagabb magyar régió, Nyugat-Dunántúl a maga 63 százalékával leszakadt a 69 százalékos Nyugat-Szlovákiától. Csehországban a legszegényebb régió adata is eléri a 62 százalékot.

HOZZÁSZÓLÁSOK