Magyarország is veszélyben van

Magyarország, Csehország és Lengyelország a válság nehezének elmúltával is egyre romló államháztartási hiányokkal küzködik majd, ami az eladósodottság további növekedését, illetve a szuverén hitelminőség leminősítését vonhatja maga - állapítja meg a Fitch elemzője.
NAPI, 2009. szeptember 21. hétfő, 10:37
Fotó:

Leminősítéseket vonhat maga után az államháztartások helyzetének további érezhető romlása, hacsak nem sikerül a kormányzatoknak azonosítani a problémákat és hiteles középtávú fiskális programokkal javítani a helyzeten - idézi David Heslamet, a Fitch elemzőjét a Bloomberg.

Heslam szerint a politikai csatározások és a választási ciklusok mindhárom országban jelentősen hozzájárulnak a pénzügyi félrelépések kockázatához.

A három közép-európai ország államháztartási hiánya átlagosan a GDP 10 százalékpontjával növekszik majd, a 2008 végi állapothoz képest.

Jelenleg a Fitch Csehország hosszú távú szuverén adósbesorolása A+ stabil kilátásokkal, Lengyelországé A- stabil kilátásokkal, míg Magyarországé a legrosszabb, BBB negatív kilátásokkal.

HOZZÁSZÓLÁSOK